Hopp til innhold

Ga fra seg sitt eneste barn før jul

Like før jul i fjor ga den 26-år gamle moren fra seg sitt eneste barn – Jeg hadde tenkt nøye gjennom det, og tok selv kontakt med barnevernet, forteller hun.

Video Mor ga fra seg sitt eneste barn

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Ga fra seg sitt eneste barn til barnevernet

HVERDAGEN BLE EN KAMP: For 26-åringen og dattera ble hverdagen en kamp, av mange ulike grunner. Kvinnen måtte i en periode ha fire ulike jobber for å få endene til å møtes, og da ble det liten tid til å ta vare på dattera og gi henne trygge rammer.

Foto: Ola Helness / NRK

Hverdagen var tøff for alenemora og hennes eneste datter. Tida strakk ikke til. Til tross for at hun hadde utdanning, fikk hun ikke fast jobb, og i en periode sjonglerte hun mellom fire ulike jobber for å få endene til å møtes.

Det førte til at hun ikke klarte å sørge for de faste og trygge rammene som et barn trenger. Mora så at jenta ikke hadde det godt sammen med henne i Bodø.

– Jeg fikk ikke henne til å sove før langt ut på natta, jeg slåss med henne hele tida, og det var veldig slitsomt, forteller mora.

Besteforeldrene overtok omsorgen

Både for mor og barn ble hverdagen et mareritt. Like før jul i fjor, fant hun ut at det ikke gikk lenger.

– Jeg var jo vant til å være alene med ungen i åtte år, også skal jeg gi slipp på noe jeg egentlig vil kjempe for å ha. Men det går ikke an å være egoistisk, og ta vare på ungen når hun ikke har det bra, konstanterer den 26 år gamle moren.

Hun kontaktet besteforeldrene til jenta, slik at de kunne gi dattera trygge omgivelser igjen og en fast plass å bo. Deretter kontaktet hun barnevernet for å få hjelp.

Kvinne ga bort sitt eneste barn til barnevernet

TUNGT Å GI BORT SITT ENESTE BARN: For den 26 år gamle kvinnen var det et tungt valg å gi bort sitt eneste barn, men hun visste dattera var i gode hender hos sine egne foreldre.

Foto: Ola Helness / NRK

Mange barn blir omplassert før jul

Hos barnevernet er det høysesong med mange alvorlige saker nå like før jul. De siste seks ukene har de ansatte i barnevernet i Bodø plassert 10 barn akutt - tre av dem er tatt fra foreldran med tvang:

– Vi har hatt saker nå som har gått på både den rusbiten, psykiatri, faktisk vold, sier fagleder i Barnevernet i Bodø, Janne Joakimsen.

– Mot barna?

– Ja, mot barna...

Janne Joachimsen, fagleder i Barnevernet i Bodø

BEHANDLER ALVORLIGE BARNEVERNSSAKER: Fagleder i barnevernet i Bodø, Janne Joakimsen, sier mange barn opplever å måtte flytte fra hjem med psykiatri, rus og vold.

Foto: Ola Helness

I Bodø er nesten nesten 100 barn plassert i fosterhjem. Nye tall fra barne-ungdoms-og familiedirektoratet viser at på landsbasis er 3 600 barn er plassert i fosterhjem eller på institusjon. Og nå like før jul er det nye barn som må flytte fra foreldrene.

– Men så er det faktisk også sånn at barn blir veldig glad for det. Fordi de har hatt det så vanskelig, at det å komme bort til noen andre er en lettelse for de, sier Joakimsen.

Får feire jul med dattera

26-åringen pakker for å reise hjem på juleferie. Der får hun også treffe dattera si, som nå er plassert i fosterhjem hos besteforeldrene. Det siste året har ikke vært enkelt, ute i samfunnet møter hun lite forståelse for det valget hun har tatt.

– Du ser ansiktsuttrykket, de løfter øyenbrynet, hvorfor gjør du det her? Er du ikke glad i ungen din? For det er jo veldig uvanlig å gi bort ungen sin, konstaterer hun.

Snart skal Hurtigruten ta henne hjem til jul - til en fornøyd datter et annet sted i Nordland.

– Jeg gleder meg veldig til å komme hjem til henne, og få se når hun åpner pakkene sine, det blir kjempeskøy.

Kvinne ga fra seg sitt eneste barn til barneverent

FÅR SE DATTERA IGJEN: Den 26 år gamle mora får se dattera igjen, når hun reiser til foreldrene på juleferie.

Foto: Ola Helness / NRK