Hopp til innhold

Endelig universitet i Nordland

Kongen i statsråd vedtok fredag at Høgskolen i Bodø blir Universitetet i Nordland.

F.v. Jørn Åselid, Ingrid Sommerli, Liv Rossow og Elisabeth Andersen

GLADE ØKONOMISTUDENTER: Fra venstre Jørn Åselid, Ingrid Sommerli, Liv Rossow og Elisabeth Andersen.

Foto: Høgskolen i Bodø

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Dette er begynnelsen på en ny tidsalder for høyere utdanning i Nord-Norge, sier rektor Pål Pedersen.

Universitetet i Nordland er Norges åttende universitet og Nord-Norges andre universitet – over 42 år etter etableringen av Universitetet i Tromsø.

– En by i vekst trenger en institusjon i vekst. Universitetet i Nordland vil trekke flere studenter enn en høgskole, sier økonomistudenter Jørn Åselid, Ingrid Sommerli, Liv Rossow og Elisabeth Andersen.

Og det er resultatet av mange års samarbeid som i dag kan feires.

– Universitetet i Nordland er resultatet av et teamarbeid basert på utholdenhet, kløkt og klokskap. I mer enn ti år har mange mennesker arbeidet målbevisst med både det faglige og formelle grunnlaget for etablering av Universitetet i Nordland. Dette arbeidet er gjort for å sikre en fornyet innsats i å utvikle kunnskapsalmenningen i Nordland og i hele landsdelen.

–Skal Nord-Norge lykkes i årene som kommer, må det et kunnskapsløft til. Dette vil det nye universitetet gjerne samarbeide med de andre institusjonene i og utenfor landsdelen om, sier Pål Pedersen.

13 år siden ideen ble unnfanget

Pål Pedersen

GLAD OG LYKKELIG: – Det er klart jeg er glad, sier rektor Pål A. Pedersen ved Høgskolen i Bodø etter at det nå er uomtvistelig klart at høgskolen blir Norges åttende universitet.

Foto: Ola Helness / NRK

Tanken om et universitet i Nordland ble lansert i november 1997.

– Norges nye universitet er et internasjonalt universitet for fremtiden. Vi har sett fram til denne dagen, og vi er fantastisk glade over regjeringens tillit, sier rektor Pål Pedersen.

7. september 2009 ble søknaden fra Høgskolen i Bodø om akkreditering som universitet ble sendt til Nasjonalt utvalg for kvalitet i utdanningen (NOKUT).

Tror flere vil studere i Bodø

Elisabeth Sletten

FÅR OPP ØYNENE: Studentrådsleder Elisabeth Sletten tror flere får opp øynene fior Universitetet i Bodø.

Foto: Ola Helness / NRK

Studentrådsleder Elisabeth Sletten ved Høgskolen i Bodø tror den nye statusen vil føre til at flere studenter får øynene opp for å studere i Bodø.

– Det er prestisje å gå på et universitet. Nå har vi fått universitet i Nordland, noe vi har ventet lenge på. Vi har universitet i Tromsø, og vi har universitet i Trondheim, men vi har ikke noe midt i mellom. Så det å få universitet i Bodø er veldig bra, sier Sletten.

I dag kom forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland til Bodø for å feire det nye universitetet som blir åpnet til neste år.

Frode Mellemvik og Tora Ausland

GLEDE: Tidligere rektor ved Høgskolen i Bodø og statsråd Tora Aasland var tydelig fornøyd med at Bodø nå har fått universitet.

Foto: Ola Helness / NRK

Fire doktorgradsprogrammer

I universitetsøknaden fra Høgskolen i Bodø til NOKUT lå fire godkjente doktorgradsprogrammer (PhD) i sosiologi, bedriftsøkonomi, profesjonspraksis og havbruk.

– Alle disse områdene vil være viktige for å videreutvikle kompetansen som trenges og etterspørres i arbeids- og næringsliv i regionen og landsdelen, og vi vil bruke mye energi på å vedlikeholde og videreutvikle disse bærebjelkene i det nye universitetet, understreker Pål Pedersen, og legger til at etableringen av universitetet også gjør det mulig å ta enda større del i Regjeringens nordområdesatsing.