Hopp til innhold

Flere i nord vil ha varig vern

Flere nordlendinger er nå for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Også blant Arbeiderpartiets velgere øker motstanden mot olje og gassleting.

Oljefritt Lofoten og Vesterålen

DEMONSTRANTER I MEDVIND: Det blir stadig flere nordlendinger som vil ha varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, viser ny meningsmåling. Her fra en demonstrasjon tidligere utenfor Stortinget.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Motstanden mot olje og gassleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja øker i nord.

En undersøkelse Infact har gjort for NRK viser at over 23 prosent av nordlendingene ønsker varig vern av områdene utenfor Nordland og Troms.

Mexico avgjør

For mange nordlendinger er det ulykka i Mexicogulfen som har fått dem til å ta nei-standpunktet. Det massive oljeutslippet i Mexicogulfen har ført til store ødeleggelser for både natur og dyreliv langs sørkysten av USA.

Berit Antonsen

Berit Antonsen

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

– Jeg tror at katastrofen nedi Mexico har hjulpet godt til og landa det her. Ellers så lever vi jo godt i velferdssamfunnet på oljepenger, men vi ser jo nå hvor galt det kan gå, sier Berit Antonsen i Bodø.

– Kunne vært verre

I fjor ønsket bare 14,6 prosent av nordlendingene at det aldri skulle bli noen olje- og gassleiting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, mens det i år er 23, 6 prosent som vil verne området. Men i Oljeindustriens landsforening er de overrasket over at det ikke er flere som er for vern:

– Jeg er egentlig overraska over at reaksjoner på det som skjedde i Mexicogulfen ikke har gitt større negativ virkning på opinionen, sier direktør Alfred Nordgård.

Oljeundersøkelse 2010

Dette svarte folk i Nord-Norge på spørsmålet om hvilken holdning de har til oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, høsten 2010:

Bør tillates i neste stortingsperiode

31,0%
 

Bør ikke tillates før senere

35,0%

Bør aldri tillates

23,6%

Ingen bestemt oppfatning

10,5%

Total

100%

Oljeundersøkelse 2009

Dette svarte folk i Nord-Norge på spørsmålet om hvilken holdning de har til oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, høsten 2009:

Bør tillates i neste stortingsperiode

36,3%

Bør ikke tillates før senere

39,8%

Bør aldri tillates

14,6%

Ingen bestemt oppfatning

9,3%

Total

 100%

Mexicogulfen

MEXICO-GULFEN AVGJØR: Oljemotstanden øker, men Oljeindustriens landsforening er overraska over at ikke enda flere er for vern etter de massive utslippene.

Foto: Jae C. Hong / Ap
Positive østlendinger

På landsbasis vil over 60 prosent av befolkninga ha olje og gassleiting til neste stortingsvalg eller senere. Og det til tross for Mexico-effekten.

Mens flere nordlendinger nå ønsker et varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, så ønsker østlendingene oljeboring i neste stortingsperiode. Undersøkelsen viser at 40,5 prosent av østlendingene, utenom Oslo, er for olje og gassleiting i neste stortingsperiode.

Oljeundersøkelsen Østlandet 2010

Dette svarte folk på Østlandet, med unntak av Oslo, på spørsmålet om hvilken holdning de har til oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, høsten 2010:

Bør tillates i neste stortingsperiode

 40,5%

Bør ikke tillates før senere

 22,3%

Bør aldri tillates

 17,4%

Ingen bestemt oppfatning

 19,7%

Total

 100,0%

Flertallet vil leite

Dermed ønsker fortsatt over 60 prosent av innbyggerne i Nord-Norge og resten av landet olje og gassleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i neste stortingsperiode eller seinere:

– Vi snakker om 6 eller 7 av 10 som mener at leiting bør iverksettes. så det er fremdeles et overveldende flertall som er for, sier fagsjef i Infact Knut Weberg.