Hopp til innhold

Kevin (8) fikk hjertebank av Red Bull

Småunger får fritt kjøpe den omstridte koffeinbomben Red Bull. – Skremmende, sier mamma Cecilie Sortebech, som selv opplevde av sønnen fikk hjertebank. Nå advarer ekspertene mot energidrikkene.

Cecilie Sortebech og sønnen Kevin

IKKE LOV: Kevin (8) får ikke lov av mor Cecilie Sortebech å drikke Red Bull.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den østerrikske drikken Red Bull har i mange år vært forbudt å selge i flere land, blant annet på grunn av det høye innholdet av koffein og taurin, men i 2009 gjorde EU-regler energidrikken lovlig i Norge.

Cecilie Sortebech (29) er mor til to barn og er bekymret over at barna kan gå ned på butikken og kjøpe koffeindrikker fritt, skriver Avisa Nordland.

– Det er skremmende når de drikker så mye. Kanskje én boks ikke er så farlig, men fire for dagen må jo være skadelig, sier hun til NRK.no.

Legebesøk etter koffein-overdose

Ei venninne av Sortebech tok med sønnen sin til legen fordi sønnen hadde kraftig hjertebank. Han hadde drukket mye Red Bull mens moren var på jobb.

– Jeg synes det er veldig skummelt, for det er et gruppepress blant barna og ungdom der de skal være tøffe og drikke mest mulig energidrikk, sier Sortebech.

Ekspertene bekymret

Red Bull barn leker

POPULÆRT: En boks Red Bull inneholder like mye koffein som en kopp kaffe, men er mye mer populært hos barn og ungdom.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Helle Margrete Meltzer er ernæringsfysiolog og forsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt. Hun er bekymret over barnas inntak av koffein og sukker.

– Det er forskrekkelig mye å drikke fire bokser om dagen. Inntaket tilsvarer innholdet i fire kopper kaffe, og det burde være nok til å miste nattesøvnen, bli nervøse, engstelige og irritable. Det er veldig bekymringsfullt, sier Meltzer.

Meltzer forteller at Red Bull ikke er livsfarlig for barna, men at det gir mange psykologiske symptomer fordi koffein påvirker hjernen.

– Barn tåler mindre koffein enn voksne, og mengdene de får i seg gjennom energidrikker er urovekkende. Samtidig er det individuelle forskjeller når det gjelder nivået der symptomer kommer.

Bør få aldersgrense

Ungene går på Bunnpris og Rema 1000 og kjøper så mye de har råd til. Det burde vært 16-års grense på energidrikker, mener mor Cecilie Sortebech.

– Det bør bli slik at butikkene ikke kan selge dette til barn. Hvis EU-regler gjør slik at dette er lovlig, bør butikkjedene lage en avtale seg imellom for nærmiljøet sin del, sier hun.

Tatt på fersken

Kevin på åtte år innrømmer at det er mye drikking av Red Bull blant vennene hans. Selv har han blitt nektet av mor å røre drikken. Kevin prøvde seg på å drikke Red Bull, men ble tatt på fersken av moren.

– Jeg drakk det ikke for å være tøff, det var bare så godt. Det er mange av vennene mine som drikker fire bokser hver dag. Når jeg drakk en boks, merket jeg litt til at hjertet mitt dunket fortere. Men jeg ble ikke full, altså, sier Kevin.

Cecilie Sortebach mener dette er et økende problem.

– Denne sommeren har det vært veldig mye snakk om Red Bull. Det sitter masse barn utenfor butikkene og på lekeplasser og drikker energidrikker. Jeg tror problemet er økende. Barn legger ikke merke til litt hjertebank, men det kan gi problemer.

Ungene skvaldrer og herjer ute på trampolinen mens mor prøver å få dem stille.

– Ungene har energi nok som du ser, ler hun.

For mye sukker

Norske tall på konsum av sukkerholdige drikker viser at barn drikker alt for mye i forhold til hva som er sunt.

– Heldigvis ser det ut til å gå ned, men gjennomsnittsanslag viser at de som drikker mest er langt over det nivået som er forsvarlig, sier Meltzer.

Ernæringsfysiologen mener det bør informeres til skole, lærere og foreldre. Og at foreldre bør venne barna til at vann skal drikkes som leskedrikk.

– Det er veldig uheldig at ikke foreldrene vet hva dette inneholder. Det er både dyrt og helseskadelig, sier Meltzer.

Ingen advarsel

På Red Bull-boksen står det ingen advarsler om at barn ikke må drikke dette, bare at «Et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil anbefales».

Det var østerrikeren Dietrich Mateschitz, som syntes drikken var en god kur for jetlag, som bestemte seg for å adaptere drikken til det vestlige markedet, og den ble sluppet i Østerrike i 1987, Ungarn 1992 og USA 1997, ifølge Wikipedia.

Burn er en annen energidrikk som inneholder store mengder sukker og koffein som kommer i både 250 ml boks og 500ml boks. Drikken blir markedsført i flere land av Coca-Cola. Energidrikken har anbefalt aldersgrense 14 år i Norge.

– Det er lovlig, så forskiftene sier ikke at de må advare på boksen, men det er bra av Coca-Cola å advare på Burn-bokser, mener Meltzer.

Red Bull på Rema

FRITT FREM: På Rema 1000 kan barn fritt kjøpe Red Bull.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Stort problem i Danmark

Ernæringsfysiolog Kari Hege Mortensen i Nordland fylkeskommunes folkehelseenhet peker til at problemene har vært store i Danmark.

– Det har vært drikkekonkurranser mellom barn og unge. Her har myndighetene gått ut og informert om skadevirkninger.

Anbefalingen er at barn ikke skal ha mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt. Red Bull har 80 mg koffein per boks, altså vil én boks overstige det som er anbefalt for barn.

– Det er dokumentert at koffein er skadelig i store doser. For gravide kan over 200 mg per dag føre til veksthemming av foster og spontanabort.

Mortensen er også bekymret for sukkerinnholdet i energidrikkene.

– Det er mye mer sukker i energidrikker enn i brus. Faktisk 3-4 gram mer per desiliter enn i brus.

Hva mener du? Diskuter her!