Hopp til innhold

Her brenner butikken fra 1915 ned til grunnen

Et gammelt fiskebruk, en kafe og en butikk i Gravermarka i Vågan i Lofoten brant ned til grunnen fredag kveld.

Brann Gravermarka

BYGDAS SAMLINGSPUNKT TAPT: Her sluker flammene det som var bygdas samlingspunkt.

Foto: Kennet Lyster

Det var like etter klokken 18 fredag kveld at en av eierne, Håkon Ivar Solberg fikk den tragiske beskjeden om at bygdas samlingspunkt, «Strauman Handel», stod i full fyr og flamme.

Han fikk varslet brannvesenet som fikk meldingen 18.22, men turte ikke selv å gå i gang med slukkingen, ettersom de kun hadde en tommer brede gummislanger.

– Vi måtte bare vente til brannvesenet kom, og de klarte å berge hjemhuset til min mor, så det ligger ikke langt fra butikken, men det var det eneste vi klarte å berge. Det også et industribygg som står litt lenger unna, sier Solberg.

Video Brann i Gravermarka

KRAFTIG BRANN: Bygningene var overtent allerede før brannvesenet ankom bygda.

Bygda med sine 60 innbyggere, ligger 32 kilometer fra nærmeste brannstasjon, som er i Svolvær. Rundt 18.50 var brannvesenet på stedet og hadde fått ut brannslangene for å sette i gang slukkingen.

Lokalhistorie gikk tapt

Ingen mennesker kom til skade i brannen. Men tapet av har gått inn på folket i bygda, ifølge Solberg.

– Folk kom og beklaget at det brant ned det her som har stått siden i 1915. Kaia kom i 1943 og fiskebruket i 1946, og siden har det vært bygd videre. Så det er ganske store bygningsmasser som er gått tapt og mye lokalhistorie.

I det gamle fiskebruket var butikken «Strauman Handel» som ble gjenåpnet i 2004, en kafe og et rom hvor en kunstner hadde et atelier.

Butikken før brannen

TO DAGER FØR BRANNEN: Dette bildet av den gamle butikken er tatt to dager før brannen i Gravermarka.

Foto: Jørn Sund-Henriksen

Vil bygge opp bygdas samlingspunkt

De siste årene har de hatt en oppsving i omsetninga på butikken. Bygda har samlet seg rundt den, og nå skal Solberg samle folk for å ta en gjennomgang på om de vil gjenoppbygge det som fram til fredag kveld var bygdas samlingspunkt.

– Vi får ta ei samling på gulvet og se om vi får bygd den opp igjen, og jeg tror det er stemning for det, sier Solberg.

– Hva har det å si at dere har mistet butikken?

– Det er jo en bærebjelke i et lite samfunn, og det er jo det som gjerne det som opprettholder at folk bor i distriktet, skole og butikken og en to-tre ting til. Og det betyr veldig mye, avslutter Solberg.

Det er uklart hva som har forårsaket brannen i bygningen.

Brann gravermarka

OVERTENT: Fotografen skriver at hele bygdesamfunnet blir rammer når en slik tragedie skjer, dette bildet er tatt like før brannvesenet kommer til stedet, for å starte slukkingen.

Foto: Kennet Lyster