Ifølge DHL-guiden serverer seks av 10 veikroer usunn mat til småtassene i baksetet. Det betyr at rent kjøtt og grønnsaker er byttet ut med pommes frites og pølser.
– Det er trist å se at norske veikroer ikke tar barnas kosthold på alvor. Lenge har det vært fokus på at vokse skal spise sunnere, og vi noterer en bedring i menyutvalget til de store trafikantene. Det ser likevel ut som barnas kosthold, i alle fall langs landeveien, er forsømt, sier kommunikasjonsdirektør Gurli Ulverud i DHL Express til NRK.no.
113 veikroer testet
Det er ernæringsstudenter fra Universitetet i Oslo, som sammen med vogntogsjåfører som har gjennomført testene.
- Topp score er tre stjerner: Den perfekte veikro. Her er menyen bred, samtidig som sunnhet og gode råvarer står i fokus. Hyggelig personale og god hygiene
- To stjerner: Også her får du et meget sunt og bra måltid. Likevel er ikke kvaliteten og utvalget like bra som i kategorien over.
- En stjerne: Disse stedene er så absolutt verdt å stoppe på, og du får de fleste krav til et måltid oppfylt. Men her er det flere faktorer som trekker ned, og stedet når derfor ikke helt opp.
- Ingen stjerne: Kroene som ikke får stjerne tilfredsstiller dessverre ikke de strengee kravene til matkvalitet og sunnhet.
Her kan du sjekke ståa langs veiene:
Til sammen er 113 veikroer over hele landet testet. 6 av 10 serverer altså usunn mat til barna. En usunn barnemeny er definert som en meny som ikke tilbyr sunne alternativer, men kun serverer pølser, pommes frites, hamburger, pizza osv.
– Vi har vurdert spisestedene etter mange kriterier, og blant annet sett på hva stedene tilbyr av sunn mat man raskt kan ta med seg, menysammensetningen, størrelser på porsjoner, fordeling av proteiner, karbohydrater og fett, oljer brukt i matlagningen og om brødet som serveres er grovt, sier Gurli Ulverud.
Pommes frites er standard
– Vårt gjennomgående inntrykk er at barna tibys en mer usunn meny enn de voksne. Ofte ser vi på barnemenyen at standarden er poteter fritert i usunn olje (pommes frites). Derimot har de voksne ofte sunnere potetvarianter, pasta eller ris å velge mellom, sier Ingrid Oldertrøen, mastergradsstudent i Ernæring ved UIO.
Men bildet er ikke helsvart. Mange veikroer tilbyr halv porsjon av voksenmenyene til barna. Dette gir de minste et godt tilbud.
Nord-Norge med
Totalt er nærmere 113 veikroer over hele Norge testet. Nytt av året er guiden også har testet strekningen Trondheim-Bodø.