Hopp til innhold

Veikroer får stryk for barnemenyen

6 av 10 barnemenyer på veikroene i Norge er usunne.

Barn spiser junkfood på veikro

JUNKFOOD: Mens voksne får servert stadig sunnere mat på norske veikroer, tilbys barna stort sett junkfood.

Foto: Colourbox.com

Saltdal turistsenter

CHIPS OG PØLSER: Norske veikroer florerer av usunn mat til de minste. Kroa på Saltdal turistsenter får en av tre stjerner i testen.

Foto: Susanne Lysvold

Ifølge DHL-guiden serverer seks av 10 veikroer usunn mat til småtassene i baksetet. Det betyr at rent kjøtt og grønnsaker er byttet ut med pommes frites og pølser.

– Det er trist å se at norske veikroer ikke tar barnas kosthold på alvor. Lenge har det vært fokus på at vokse skal spise sunnere, og vi noterer en bedring i menyutvalget til de store trafikantene. Det ser likevel ut som barnas kosthold, i alle fall langs landeveien, er forsømt, sier kommunikasjonsdirektør Gurli Ulverud i DHL Express til NRK.no.

113 veikroer testet

Det er ernæringsstudenter fra Universitetet i Oslo, som sammen med vogntogsjåfører som har gjennomført testene.

  • Topp score er tre stjerner: Den perfekte veikro. Her er menyen bred, samtidig som sunnhet og gode råvarer står i fokus. Hyggelig personale og god hygiene
  • To stjerner: Også her får du et meget sunt og bra måltid. Likevel er ikke kvaliteten og utvalget like bra som i kategorien over.
  • En stjerne: Disse stedene er så absolutt verdt å stoppe på, og du får de fleste krav til et måltid oppfylt. Men her er det flere faktorer som trekker ned, og stedet når derfor ikke helt opp.
  • Ingen stjerne: Kroene som ikke får stjerne tilfredsstiller dessverre ikke de strengee kravene til matkvalitet og sunnhet.

Her kan du sjekke ståa langs veiene:

Veikroer i Norge

Veikroer

Rute: Trondheim-Bodø

Nordnes Kro

*** (Full pott og rutevinner)

Snåsa Kro

***

Korgenfjellet Kro & Motell

**

Bimbo, Mo

*

Krokstrand Kafe

*

Milano Vertshus, Fauske

*

Namskogan Kafe

*

Saltdal Kro

*

Sparbu Kro

*

Verdal Autokro

*

 

Rute: Oslo-Bergen via E16

By the Way

*** (Rutevinner)

Sognaporten

***

Tyinkrysset Fjellstur

***

Valdres Gjestegård

**

Valdresporten Kro

**

Vik skysstasjon

**

Camillas kro

*

 

Rute: Oslo-Bergen via rute 7

Mathuset Fossegrimen

*** (rutevinner)

Sofias cafe og bar

***

Capri restaurant

**

Halne fjellstova

**

Hardangerviddahallen

**

Krøderen kro

**

Noresund kro

**

Nesbyen kro

*

 

Rute: Oslo-Kr.sand-Stavanger

Furulund Kro

*** (rutevinner)

Marché Bistro

***

Ben's kafe og motell

**

Lasses kafé

**

Marché Holmestrand

**

Spiseriet Udland

**

By the Way Holms

*

By the Way Lier Sør

*

Cinderella Kafe

*

Grimstad Vertshus og Kro

*

Moi hotell

*

Sandefjord Motor Hotel Kafeteria

*

 

Rute: Oslo- Svinesund

Marché Rygge Øst/Vest

*** (rutevinner)

Bon Apetit Halden

**

Tui Wok

**

By the Way Solli

*

By the Way Vestby

*

 

Rute: Oslo-Trondheim

By the Way Lillehammer

*** (rutevinner)

By the Way, Kløfta

***

Biri veikro

**

Mortens Kro

**

By the Way Espa

*

Nebbenes kro

*

Senter grillen

*

 

Rute: Oslo-Ørje

Ditt Gjestehus

*** (Rutevinner)

Nye Asia

**

Nye Spydeberg Pizza

**

Bakergaarden Café

*

Efesos Restaurant, cafe og bar

*

 

Rute:  Troms

Bios Kafe

** (rutevinner)

Senjastua

**

Vollan gjestestue

**

Ban Thai

*

Grevinnen restaurant

*

Ekspander/minimer faktaboks

Til sammen er 113 veikroer over hele landet testet. 6 av 10 serverer altså usunn mat til barna. En usunn barnemeny er definert som en meny som ikke tilbyr sunne alternativer, men kun serverer pølser, pommes frites, hamburger, pizza osv.

– Vi har vurdert spisestedene etter mange kriterier, og blant annet sett på hva stedene tilbyr av sunn mat man raskt kan ta med seg, menysammensetningen, størrelser på porsjoner, fordeling av proteiner, karbohydrater og fett, oljer brukt i matlagningen og om brødet som serveres er grovt, sier Gurli Ulverud.

Pommes frites er standard

Barnemeny

Stort sett bare chips og pølser til de minste...

Vårt gjennomgående inntrykk er at barna tibys en mer usunn meny enn de voksne. Ofte ser vi på barnemenyen at standarden er poteter fritert i usunn olje (pommes frites). Derimot har de voksne ofte sunnere potetvarianter, pasta eller ris å velge mellom, sier Ingrid Oldertrøen, mastergradsstudent i Ernæring ved UIO.

Men bildet er ikke helsvart. Mange veikroer tilbyr halv porsjon av voksenmenyene til barna. Dette gir de minste et godt tilbud.

Nord-Norge med

Totalt er nærmere 113 veikroer over hele Norge testet. Nytt av året er guiden også har testet strekningen Trondheim-Bodø.

Hva bør veikroene servere barna? Del dine tips her!