Hopp til innhold

Ber passasjerene være forberedt på køer

Flypassasjerene vil merke at 1000 vektere går ut i streik. – Det er greit å være forberedt på køer gjennom sikkerhetskontrollen fra mandag, sier informasjonssefen ved Oslo lufthavn.

Gardermoen

HER BLIR DET KØ: Fra mandag morgen må du regne med fire-fem timer i kø i sikekrhetskontrollen på Gardermoen.

Foto: Knut Falch / Scanpix

1000 vektere går ut i streik fra lørdag morgen. Flyplassene i Stokmarknes, Førde og Hammerfest blir stengt. I Molde kan flyene lande, men det blir ingen avganger. I tillegg blir 59 av 670 vektere tatt ut i streik ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

Det betyr at hver sjette vekter ikke kommer på jobb.

Frykter køer

Nå i helga vil ikke konsekvensene av streiken merkes noe særlig. Men når rushtrafikken starter mandag kan konsekvensene av streiken bli mer merkbare for passasjerene. Tidlig fredag morgen fryktet Widerøe at det kom til å bli opptil fem timer lange køer gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Det kan informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn avkrefte.

– Kapasiteten vil bli redusert, og det kan nok være greit å være forberedt på lengre køer enn vanlig gjennom sikkerhetskontrollen, sier Kobro.

Han understreker at flyplassen vil gjøre alt de kan for at konsekvensene blir minst mulig for passasjerene.

– Det blir nok en del frustrerte og sinte flypassasjerer, sier han til NRK.no.

– Passasjerene vil merke streiken

Svein Engelstad som er hovedtillitsvalgt for de streikende vekterne på Gardermoen bekrefter at det blir køer mandag morgen.

– De som skal ut å fly kommer til å merke at det er konflikt, sier han.

Vil skåne passasjerene

Widerøe vil så langt det la seg gjøre skåne passasjerene best mulig mens streiken pågår.

– Denne typen konfliktvarsel sprer usikkerhet. Mange passasjerer får lengre reiseveier. Men vi skal gjøre vårt ytterste for at de ikke skal rammes mer enn nødvendig. Widerøe vil prøve å booke om eller skaffe alternativ transport til de passasjerene som rammes av vekterstreiken. Vi vil gjennomføre flygingene fra nærmeste flyplass. Så får vi transportere dem i taxi og buss fra den streikerammede flyplassen til den nærmeste åpne flyplassen, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe.

SE VIDEO:

Video Frykter fem timers ventetid i sikkerhetskontrollen

Klikk på bildet for å se video.

Trappes opp tirsdag

Vektere ved helikopterterminalene som frakter nordsjøarbeiderne fram og tilbake til plattformene i Nordsjøen er også tatt ut i første runde av streiken. Det samme gjelder vektere ved Kårstø og Mongstad.

Fra tirsdag 15. juni vil ytterligere 1.453 vektere bli tatt ut i streik. Da blir
Kristiansand lufthavn, Ørsta/Volda lufthamn, Kristiansund lufthavn, Harstad/Narvik lufthavn, Evenes, Banak i Lakselv og Stavanger lufthavn Sola rammet.

I tillegg blir streiken på Gardermoen ytterligere opptrappet.