Hopp til innhold

SV kritiserer SAS

SV kritiserer SAS for å sende fly til Israel for vedlikehold.

SAS-fly

SV reagerer på at SAS har valgt å sende 12 av sine fly til et verksted som tilhører Israel Aerospace Industries.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Regjeringspartiet SV reagerer på at delvis statseide SAS får gjort såkalt tungt vedlikehold på 12 fly i Israel. Konsernet som driver vedlikeholdet er en stor våpenleverandør.

– SAS bør tenke på om det er fornuftig bedriftspolitikk å ha forbindelser med et selskap i Israel i dagens situasjon der Israel gjør grove overgrep mot internasjonal rett, sier stortingsrepresentant for SV Alf Holmli.

Helt normalt

SAS mener dette ikke er noe annet enn å bruke et hvilket som helst annet flyverksted for de 12 flyene.

– Vi følger myndighetene sin holdning til samarbeid med Israelske bedrifter og de har ingen anbefalinger mot et slikt samarbeid, sier kommunikasjonsdirektør i SAS Kenneth Vikse.

Verkstedet SAS har valgt er en del av Israel Aerospace Industries. Med sine 16 000 ansatte er konsernet en stor våpenprodusent, i tillegg til å ha sivile oppdrag. Flyene går på ruter mellom norske flyplasser, og flere av flyene var tidligere brukt av Braathens.

Så lenge myndighetene ikke går inn for en aktiv boikott, kommer ikke SAS til å gjør noe med handelen med Israel.

– SAS er ingen politisk aktør som kan ta stilling til politiske konflikter på egen hånd. Den vedlikeholdsavtalen vi har er en vanlig toårig rammeavtale mellom to bedrifter, sier kommunikasjonsdirektør Kenneth Vikse i SAS.

Irritert palestinakommite

I palestinakommiteen i Salten synes man valget til SAS er svært dårlig.

– Israel bør isolereres. Det vi har sett i det siste viser sterkt at vi ikke kan forhandle med Israel, sier Truls Andersen i Palestinakomiteen i Salten.

Truls Andersen mener Israel må boikottes.