Hopp til innhold

Her er årets 17.mai-slager - bunadsslipset

Kronprins Haakon har et. Det samme har a-ha-Magne og Kåre Magnus Bergh. Tør du å vise deg med bunadsslips på nasjonaldagen?

Slipsene er inspirert av broderielementer fra noen av Norges mest solgte kvinnebunader, og Husfliden, som tidligere har markert seg sterkt mot all form for utvanning av bunadstradisjonene, lar seg sjarmere.

Siri Johanne Krogh på Husfliden i Bodø

JA TIL SLIPS: Siri Johanne Krogh på Husfliden i Bodø med et omstridt, men godkjent bunadstilbehør, bunadparaplyen.

Foto: Ingrid Danielsen

– Jeg syns det er artig. Kreativt, sier daglig leder ved Husfliden i Bodø, Siri Johanne Krogh.

– Men ønsker Husfliden at det lages spin-off-produkter av den stolte, sterke bunaden?

– Vi er selvsagt imot utvanning, men verden går likevel fremover. Slik jeg forstår er slipsene laget av ren, norsk ull og Raumagarn, og det er jo med på å fremme det originale, sier Krogh til NRK.no.

Hun er ikke fremmed for at slipsene en dag kan selges over disk hos Husfliden.

– Nei, hvem vet? Det var faktisk en mann innom her i går og spurte om vi hadde, ler hun.

Bunadspolitiet: – Glad de ikke lager mobilvesker

Også Bunad og folkedraktrådet, som driver med dokumentasjon, forskning og formidling av folkedrakt og bunad, er positive til nyskapningen.

– Det er et morsomt påfunn, å bruke gamle kulturelementer i nye plagg. Dette kan kanskje til og med være med på å skape større interesse for bunadbroderi, sier seksjonsleder Anne Kristin Moe.

Hun kan gå god for slipsene fordi de ikke er direkte tilbehør til bunaden.

Graffer

Slips fra Graffer-drakten.

Foto: Sptzbrgn

– Vi ser jo helst at folk bruker historisk korrekt tilbehør til bunaden, og da sier det seg selv at for eksempel mobilveske med bunadbroderi kanskje ikke er det vi er mest glad for, sier Moe.

– I tillegg er ikke slipset en erstatning for noe annet originalt, det vil jo aldri direkte konkurrere med mannsbunaden, og da er det greit for oss, sier Moe til NRK.no.

Pakker slips hele natta

Tanja Holmen i designbyrået Sptzbrgn er glad for at de ikke har fått folk innen bunadsfaget på nakken etter at de lanserte slipsene.

– Det er ekstra hyggelig at Bunad og folkedraktrådet, Heimen i Oslo og andre tungvektere innen bunadsfaget mener vi gjør noe spennende og innovativt med bunadstradisjonen, og at vi holder høy faglig kvalitet på det vi driver på med, sier hun.

Og etterspørselen har tatt helt av de siste dagene.

– Vi har hatt flere hundre henvendelser på nett og telefon, titusenvis av treff på hjemmesiden vår sier Holmen, som for tiden pakker bunadslips hele natten og sender ut til folk som har bestilt slips i byråets webshop.