Hopp til innhold

– Skjer dette i Lofoten er det game over

Oljeindustrien har forsikret oss om at Norge er best i verden på å hindre oljekatastrofer. Men folk i Lofoten og Vesterålen er ikke overbeviste.

EXPLOSION/TRANSOCEAN-BP

GIGANT-UTSLIPP: Oljekatastrofen skremmer folk i Lofoten. – Jeg tror dette er et realistisk scenario i forhold til hva som kan skje utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Rolf-Arne Jakobsen i Svolvær.

Foto: HO / Reuters

Skepsisen til oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja øker etter det gigantiske oljeutsplittet i Mexicogulfen.

– Jeg tror dette er et realistisk scenario i forhold til hva som kan skje utenfor Lofoten og Vesterålen dersom det blir oljeutvinning. Dersom en ventil kollapser nede på bunnen er det «game over», sier Rolf-Arne Jakobsen i Svolvær.

Plattformen «Deepwater Horizon» sank i forrige uke, to dager etter at det brøt ut brann som følge av en eksplosjon om bord. 11 oljearbeidere omkom i ulykken.

– Et tragisk bevis

Nestleder Bjørn Kjensli i Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja mener utslippet er et tragisk bevis på at man overhodet ikke bør få oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Dette viser med all tydelighet at det umulige er mulig. I 2009 sa BP at det var umulig at en slik katastrofe kunne skje. I praksis var sannsynligheten null. Så skjer det ett år etterpå. Det at de tekniske sannsynlighetene for ulykker er små, betyr ikke så mye så lenge at virkeligheten viser at ytre forhold som vær, vind, arbeidsmiljø eller mennesklig svikt endrer disse faktorene, sier Kjensli.

Han synes det er naturlig at utslippet i USA blir en del av den norske oljedebatten.

– Ifølge Veritas-rapporten vi fikk presentert under framleggingen av rapporten fra Faglig forum, var det svært liten risiko for et oljeutslipp utenfor Lofoten og Vesterålen. Og dersom det likevel skulle skje, ville det få begrensede følger for fiskeressursene. Nå står USA kanskje overfor det verste utslippet noensinne. Det viser at det er all grunn til å rope varsku, sier Kjensli.

Risikoen alltid til stede

Folkeaksjonen mener de sårbare områdene utenfor kysten av Nordland og Troms er altfor verdifull til å gamble med.

– Vi mener at områdene er så verdifulle at vi ikke har råd til å gamble med dem. Oljeindustrien sier de er villige til å ta denne risikoen, det mener vi er feil. Ifølge statistikk fra Kystdirektoratet ble det registrert 124 avvik på norsk sokkel bare første kvartal i år. Fire av disse var alvorlige, sier Bjørn Kjensli.

Vil ha konsekvensutredning

Direktør Ørjan Robertsen i interesseorganisasjonen LoVe Petro sier at katastrofen utenfor USA ikke vil endre deres holdning til oljeutvinning her hjemme, men han mener at hendelsen viser at de trenger mer kunnskap for å hindre lignende katastrofer i Norge.

– Derfor er det viktig med en konsekvensutredning. Det er store forskjeller mellom Lofoten og Vesterålen og Mexicogulfen. Blant annet er det mye større dyp og et annet trykk i havbunnen. I tillegg er det ikke samme krav til sikkerhet, sier han.

Reiser til Mexico

Møte i LoVe petro

TIL USA: Oljevernekspertisen i Lofoten og Vesterålen forbereder seg nå på å dra til katastrofeområdet i USA.

Foto: Stein Inge Pedersen

Oljevernekspertisen i Lofoten og Vesterålen forbereder seg nå på å dra til katastrofeområdet i USA. Nå reiser også Arena Beredskap, som eies av oljetilhengerne Lofoten og Vesterålen Petro nedover til Mexicogulfen for å lære og for kanskje å bidra i arbeidet med oljesølet.

Norge er kommet langt i oljevernberedskap, og er best i klassen når det gjelder offshore-beredsap så vi mener vi har mye å bidra med, sier styreleder Terje Olav Hansen i oljevernsselskapet Arena beredskap, som eies av oljetilhengerne i Lofoten og Vesterålen Petro.

Video Kontrollert brenning av olje i USA

Myndighetene i USA har forsøkt å brenne deler av oljeflaket fra oljeplattformen «Deepwater Horizon» på vannet.

Foto: Nyhetsspiller