Hopp til innhold

Sju akuttpasienter rammet

Akuttoppdragene må nå løses med bil og båt. – Vi har greid det i dag, men det er krevende, sier fagdirektøren i Helse Nord.

Ambulanse

AKUTT SYKE MÅ UT PÅ VEIENE: I dag er sju akutt syke pasienter i Nord-Norge direkte rammet av askeskyen. - Det har gått bra, men det er krevende, sier fagdirektør i Helse Nord, Jan Norum.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Luftambulansen har stått på bakken i hele dag på grunn av askeskyen. I Helse Nord har sju akuttpasienter vært direkte berørt. Disse har fått hjelp på annen måte.

Lange og slitsomme transporter

Illustrasjonsfoto
Foto: Colorbox

Sju akutt-pasienter som normalt sett skulle vært sendt med fly har vært direkte rammet i dag.

– Fem pasienter har blitt sendt med bil, en pasient er sendt med båt, mens en pasient blir behandlet på lokalsykehuset, sier fagdirektør i helse Nord, Jan Norum.

Stor innsats for å få det til

Helse Nord mener også at det er utfordrende at ambulanser kan bli lenge borte fra lokalsamfunnet fordi de må kjøre langt.

– Helsepersonellet lokalt gjør en stor innsats og AMK-sentralene er dyktige til å disponere ressursene best mulig.

6-7 timer i bil for akutt syke

Fagdirektør Helse Nord, Jan Norum

Jan Norum, fagdirektør i helse Nord

Foto: Pressebilde, Helse Nord

Det arbeides nå i samarbeid med Forsvaret, hovedredningssentralen og andre helseforetak for å styrke kapasiteten i ambulansetjenesten, særlig for områder med langt til sykehus. Første dagen med alle fly på bakken har det vært lange transportetapper for de sykeste:

– De lengste transportene i dag har tatt 6-7 timer. Det er ei belastning for pasientene, men det har gått bra, sier Norum.

Vil styrke beredskapen

På Værøy, en av de ytterste kommunene i Lofoten, er beredskapen styrket ved at ei redningsskøyte hele tida ligger ved kaia. Også andre steder kan det være grunn til å gjøre noe:

– Befolkninga har ikke grunn til bekymring. Det er gode ressurser i primærhelsetjenesten, bil- og båtambulansetjenesten og i sykehusene som ivaretar befolkningens behov for akutte helsetjenester, sier Vorland.