Hopp til innhold

– Nok med ett akuttsykehus

Sentrale Arbeiderpartipolitikere tar til orde for ett akuttsykehus på Helgeland. – Det er ikke utenkelig at det går mot ei sentralisering av akuttkirurgien, sier statssekretær Tone Toften (Ap).

Odd Eriksen og Tone Toften im akuttfunksjoner på lokalsykehus

ETT AKUTTSYKEHUS: Sentrale Arbeiderpartipolitikere tar til orde for ett akuttsykehus på Helgeland, blant annet fylkesrådsleder Odd Eriksen og statssekretær Tone Toften.

– Det forutsetter imidlertid en god prosess før beslutninga blir tatt, sier statssekretær Tone Toften, som også er leder i Nordland Arbeiderparti.

Før helga sa fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) at han ønsker ett akuttsykehus, og nå får han støtte.

– Min oppfatning er at det kan bli det beste faglige tilbudet til befolkningen på Helgeland. Det er denne prosessen Helse Nord har satt i gang for å se på hva som vil være den beste og tryggeste løsningen, sier hun.

Fordeler oppgavene

De tre lokalsykehuene på Helgeland, Mo i Rana, Mosjøen og Sandessjøen har allerede begynt å fordele oppgavene seg imellom. I Mosjøen er akuttberedskapen kraftig redusert, og dermed tyder mye på at ett av de to andre sykehusene får akuttkirurgien i framtida.

– Det vi vet er at vi ikke kan ha akuttfunksjoner på alle lokalsykehus. Spesialisthelsetjenesten er blitt så spesialisert at vi må samle kompetansen. Samtidig kommer lokalsykehusene til å bestå. De skal ha andre oppgaver som folk er avhengige av, for eksempel behandling av livsstilsykdommer, sier hun.

Avgjørelse i løpet av året

Helse Nord skal i løpet av året bestemme hvilket sykehus på Helgeland som skal ha initensivavdeling på nivå 2, det vil si med full akuttberedskap.

Statsekretær Tone Toften mener Helse Nord vil tjene på å være mer lydhør. Og involvere lokalbefolkninga.

Jann Arne Løvdahl, ordfører i Vefsn kommune

Ordøfrer Jann-Arne Løvdahl (Ap)

Foto: Frank Nygård / NRK

– Dersom man skal skape trygghet rundt disse endringene er det utrolig viktig å lytte til lokalbefolkninga, lokalpolitikerne og kommunene. Her har Helse Nord ei stor utfordring, sier hun.

Rister på hodet

Men i Vefsn sitter ordøfrer Jann-Arne Løvdahl (Ap) og rister på hodet. Han liker dårlig det han hører fra partifellene om framtidas sykehustilbud på Helgeland.

– Uttalelsen fra Tone Toften og Odd Eriksen får stå for deres egen regning. Jeg kan ikke se at vi har gjort et slikt vedtak i vårt parti og jeg er totalt uenig, sier han til NRK.

Hvilket sykehus på Helgeland mener du bør bli akuttsykehus?