Hopp til innhold

Kyr gikk uten mat og vann

Det var et skrekkelig syn som møtte Mattisynets inspektører i fjøset. De avmagrede dyrene hadde tilgang på verken vått eller tørt – og i en av båsene lå ei ku som allerede var død.

Vanskjøtt ku på Helgeland

AVMAGRET: Denne kua til bonden på Nord-Helgeland har ikke fått nok mat den siste tiden.

Foto: Mattilsynet

De uakseptable forholdene i fjøset, gjør at Mattilsynet for Midt- og Nord-Helgeland nå setter foten ned og krever at en storfebonde avvikler dyreholdet sitt. Samtlige kyr på tvangsslaktes.

Det er snakk om en mindre besetning, der forholdene har forverret seg over tid.

– Det er først i vinter at dyrene ikke har fått nok mat, presiserer Mattilsynet.

Dette er den andre dyrevernsaken på Helgeland for tida. På Midt-Helgeland er en annen bonde politianmeldt for å ikke mate dyrene sine tilstrekkelig.

Nok er nok

Rett før påske kom Mattilsynets veterinærer på inspeksjon, og avdekket så graverende forhold at de nå vil sette en stopp for bondens aktivitet.

– Han mener at han kan få ting på stell, men det har han sagt i fem år nå, sier førsteinspektør Jostein Grøneng ved Mattilsynet.

– Det har bare gått nedover. Han har sagt mye, men lite har blitt gjort.

Fått for lite mat

Inne i fjøset kunne tilsynets veterinærer slå fast at dyrene verken hadde tilgang til fôr eller vann, og dyrene var i generelt dårlig hold:

«Ryggsøyle, ribbein og hoftebein var klart fremtredende på samtlige dyr. Svært dårlig pels på mange dyr, hårløse områder etc.», står det i rapporten fra Mattilsynet.

I en av båsene lå et dyr som hadde vært dødt i 14-30 dager.

Nedgrodd i skitt

Også fjøset var i en begredelig tilstand, forteller Jostein Grøneng ved Mattilsynet.

Vanskjøtt ku på Helgeland

TØFFE FORHOLD: Kyrne til bonden er i dårlig hold.

Foto: Mattilsynet

– Det var skitt overalt, dyrene stod ikke fast i bås, det var nesten ikke båsrekker igjen. Innredningen var ødelagt, og gjødselstrekket fungerte ikke, sier Grøneng.

Det var også veldig tungvint å få inn fôr, og Grøneng tror dette er årsaken til at bonden ikke har klart å få matet dyrene på en ordentlig måte.

Neste stopp: slakteriet

Nå skal dyrene sendes til ordinær slakting, men selv om dette dyreholdet avvikles, står bonden fritt til å kjøpe nye dyr og starte på nytt.

Jostein Grøneng i Mattilsynet vil ikke kalle forholdene direkte dyreplageri, selv om han i rapporten slår fast at dyrene har blitt utsatt for betydelige lidelser.

– Disse dyrene har ikke hatt det bra under denne bondens tilsyn, og han har ikke gjort jobben sin som han skal.

– Alvorlig situasjon

Samtidig som denne bonden må avvikle dyreholdet og sende dyrene til slakt, er også en annen bonde på Helgeland politianmeldt for å ikke fôre sine dyra tilstrekkelig.

I en rapport fra Mattilsynet 19.mars står det at bonden ser det an, om det er nødvendig å fôre dyra én eller to ganger i døgnet, og hvis de ligger når bonden kommer inn på ettermiddagen, tolker bonden det som om de er mette.

Begge disse to tilfellene er svært alvorlige, mener nestleder i Nordland Bondelag, Bernt Skarstad. - Dette er jo bare svært trist at sånt skjer, og vi må jo gå ut fra at det ligger menneskelige tragedier bak.

Ifølge Skarstad har bondelagets HMS-tjeneste stort fokus på dyretragedier, og de tar problemstillingen på største alvor.

– Det er også bra å se at systemet fungerer, og at Mattilsynet griper inn i slike saker, sier Skarstad til NRK.