Hopp til innhold

Fare for millionsmell

Uventet moms på ambulansebåter kan gi millionsmell for Helgelandssykehuset.

ambulansebåt

MILLIONSMELL: De tre nye ambulansebåtene på Helgeland kan bli 15 millioner dyrere enn forventet.

Foto: NRK

De tre nye ambulansebåtene Helgelandssykehuset skal kjøpe kan bli mye dyrere enn forventet. 15 millioner kroner i uventet moms betyr at prisen blir 75 millioner i stedet for 60.

Det er Skatt nord som har lagt fram en veiledende uttalelse om at båtene ikke skal få fritak fra moms. Skatt nord understreker at uttalelsen kun er veiledende og at saken ikke er ferdig.

Bekymret

Avdelingsleder ved Helgelandssykehuset Svein Arne Monsen har ikke turt å tenke over hva konsekvensene kan bli. Men er bekymret.

svein arne monsen

BEKYMRET: Avdelingsleder ved Helgelandssykehuset Svein Arne Monsen er bekymret for situasjonen.

Foto: NRK

– Om dette blir tilfellet vil dette resultere i en betydelig økning av kostnadene ved å drifte lege- og ambulansebåter i framtiden. Det vil nok slå negativt ut for både helsevesenet i kommunene og i helseforetaket.

I utgangspunktet er det slik at ambulansebåter skal fritas fra å betale moms. Men siden båtene på Helgeland også skal brukes til å frakte leger og annet helsepersonell mener skatt nord at de ikke skal få fritak fra moms.

Monsen synes ikke noe om at de nå kan bli straffet for å ha et godt samarbeid med kommunene hvor båtene ikke bare brukes til ambulanseoppdrag.

– Det vil være synd om det blir slik at det samarbeidet som er, og den optimaliseringa av ressurser som vi har ved samarbeidet om å bruke båtene i lag vil slå negativt ut for oss økonomisk.

Advokat på saken

Helseforetaket godtar ikke Skatt Nords forslag og har nå satt et advokatfirma på saken. Informasjonsdirektør i Helse Nord, Kristian Fanghol, sier at en ny praksis på dette området vil få konsekvenser langt utover Helgeland.

– Hvis dette blir situasjonen må pengene hentes fra et annet sted, det betyr at man må effektivisere resten av driften for å fremskaffe de millionene som her vil gå ut på grunn av moms. I tillegg vil denne avgjørelsen eventuelt få betydning for alle andre som også driver med denne type virksomhet i Sykehus-Norge, sier Fanghol.