Hopp til innhold

Kollwitz - Et «mesterlig» Bodøband

Nok et indieband fra Bodø har klart å markere seg nasjonalt, debutalbumet til Kollwitz blir omtalt som mesterlig og kolossalt.

Kollwitz

KRITIKERROST BODØBAND: Debutalbumet til Kollwitz har fått gode kritikker.

Foto: Kollwitz

Først var det Kråkesølv, nå kommer de mesterlige postrockerne Kollwitz.

Torgrim Øyre i Dagbladet

– For oss er dette en bekreftelse på at det vi gjør og har gjort, er riktig, sier Jørgen Rist Holmen, som spiller bass og er en av vokalistene i bandet.

Oppflasket i hardcoremiljøet

Bandet ble startet sommeren 2006 i Bodø, og består av tidligere medlemmer fra The Fences, Oceanism, Uzumaki, Hjertesorg og The Spectacle. De flyttet fra Bodø til Oslo i 2007.

I slutten av februar ga de ut debutalbumet «Like Iron I Rust», som er blitt kritikerrost. I Dagbladet fikk de terningkast fem. Mye av æren for at det går så bra, får Bodø kommune og musikkmiljøet i hjembyen.

Kollwitz Bodøband indie

HÅPER PÅ BODØBØLGE: Bandet flyttet i 2007 til Oslo, hvor de begynte på albumet. Bassist og vokalist Jørgen Rist Holmen tror musikkmiljøet i Bodø blomstrer.

Foto: Kollwitz

– Vi er kanskje den første generasjon som har klart å bli voksen i øvingslokalene som er satt i regi av Bodø kommune. Bodø er en bra plass å vokse opp i, det blir et spesielt musikkmiljø når det er masse musikere som kan møtes på en konsert og som igjen kan blomstre opp i nye band, noe som skjedde med vårt band, sier Holmen.

«Mykere og mer melodiøst en svartmetall»

I april kommer bandet hjem til Bodø, da skal de spille på Sinus, i tillegg skal bandet opptre på Parkenfestivalen, som finner sted i slutten av august.

Men man må nesten oppleve musikken for å forstå hva det er, for Holmen mener det er vanskelig å beskrive musikken, særlig for de som ikke kjenner til de forskjellige musikksjangrene og kategoriene.

– Hvis jeg sier til mamma at vi spiller postrockmetall, så vil ikke hun engang forstå hvilket uttrykk det er en gang. Men jeg vil beskrive det som hardrock, metal, det ligger der i strøket, så får folk heller bli overrasket når de rolige partiene komme, sier han.

Bandet debuterer med en iskald blanding av postrock og hardcore, som slekter sterkt på tidlig norsk svartmetall - bare mykere og mer melodiøst.

Petter Lønningen, Bergens Tidende

Håper på en Bodøbølge

– Jeg tror at årsaken til at Bodø har fått en slik oppblomstring i musikkmiljøet er for at kommunen har vært så flink til å støtte opp om Hardcorefestivalen og til XRK (red anm. Bodø Hardcore festival og X-Rockeklubb).

Og Holmen sier han håper og tror musikkmiljøet får blomstre fritt.

– Det hadde vært artig. Det er mye som skjer rundt Bodø, med Joddski på tv, kulturhuskonserter, og Ingerborg Selnes, som jeg fortstår holder på med en ny plate. Og det er ikke til å stikke under en stol, folk utenfor Bodø burde få opp øynene for bra musikk, avslutter Holmen.

Det er postrock som har blitt kjørt gjennom en brutal kvern av både metall og stein, en tålmodig tilnærmingsmåte til musikken som har vært med på å skape helt legendarisk flotte øyeblikk på skiva.

Øyvind Rones, groove.no