Hopp til innhold

Adjagas til Vancouver-OL

Det ligger ihvertfall an til ett norsk OL-gull når den samiske supergruppa Adjagas holder konsert i Vancouver på torsdag.

Adjagas til Vancouver

OL-KLARE: Adjagas fikk strålende kritikker da de ga ut plate før jul. Torsdag denne uka holder de konsert i Vancouver.

Foto: trustmerecords

Adjagas, som ga ut sitt andre kritikerroste album før jul, er invitert av verstskapet for de olympiske vinterleker til å holde konsert i OL på torsdag. Konserten er en del av OL sitt fokus på urfolket.

Gruppa er aktuell med albumet «Mánu Rávdnji», som ble sluppet på tampen av 2009 og som havnet på topp 10-lista blant mange kritikere da fjoråret ble oppsummert.

Månestrøm

«Mánu Rávdnji» betyr «månestrøm», og vokalist og frontfugur Lawra Somby sier det handler om å la seg rive med på leken og livet.

– I de lyse joikene ville vi få frem en annen intimitet ved å joike veldig svakt og lyst. På en av låtene forandret stemmen seg underveis i opptaket til å bli en gammel person ingen av oss hadde møtt før, aller minst jeg. Det bare skjedde. Tror ikke det hadde kommet hvis vi ikke hadde vært i den settingen vi var i, på hytta langt fra sivilisasjonen, forteller Lawra Somby på plateselskapets hjemmeside .

Da gruppa Adjágas med joikerne Lawra Somby og Sara Marielle Gaup i spissen, utga sin første plate i 2005, kom den som et knyttneveslag ut av det samiske musikkmiljøet. Etter det har det blitt mye reising og konserter.

Adjagas har tildigere turnert i Canada til stor suksess.

Trommis fra Bodø

Trommeslageren Aleksander Kostopolous fra Bodø er helt ny i Adjágas. Han begynte etter at den siste plata ble spilt inn. Men han er full av lovord om gruppa.

– Flere av musikerne i bandet er fra musikkmiljøet jeg har hengt med i Tromsø.

Han sier det er veldig givende å være med i gruppa.

– Det er jo absolutt et band hvor låtene og alt betyr mye, og det er mye følelser rundt musikken.

Foruten de to vokalistene er hele bandet skiftet ut siden den første cd-utgivelsen.

– Den nye plata har en røffere nerve enn den første, sa produsenten for plata, Andreas Mjøs til NRK før jul.