Hopp til innhold

Fiskere får ikke se OL

Etter omlegging til det digitale bakkenettet har mange fiskere fått så dårlig signaler ombord at de nå sliter med å få sett OL-sendingene.

Video nsps_upload_2010_2_12_17_55_47_1767.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

FÅR IKKE SE OL: Etter at alle til lands og til vanns måtte gå over til det digitale bakkenettet, får ikke Arne Hanssen inn signaler slik at han får sett OL på tv.

Mangelen på tv-signaler gjelder mange fiskere langs hele kysten i nord som bor om bord i båtene mens vinterfisket pågår. I utkant-havner når ikke tv-signalene lenger fram.

Krever at samfunnet tar ansvar

Tidligere kunne fiskerne få inn både TV2 og NRK, men etter at det ble lagt om til digitalt bakkenett i hele Norge, får ikke fiskerne inn signalene lenger.

Svein Tobiassen, som er leder for Bø fiskarlag i Vesterålen, mener at det er uhørt at fiskerne mister tv-signalene. .

Fiskere får ikke se ol

FOR DÅRLIG: Før det digitale bakkenettet kom, kunne både fisker Arne Hanssen og leder for Bø Fiskarlag, Svein Tobiassen, følge med OL på under vinterfisket.

Foto: Ane Høyem / NRK

– Det er jo en forferdelig tragedie, hvor mange som kommer til å rømme hjem, det vet jeg ikke, men jeg håper jo de blir for å ro fiske i alle fall, når de ikke kan se OL, sierTobiassen

– Hva mener du bør skje?

– Jeg synes rett og slett at samfunnet må ta ansvar med det de har gjort, og når de har lagt om nettet, bør de så fort som mulig ordne signalene til de som skulle hatt det, sier Tobiassen.

Får ikke sett OL-åpninga

Natt til lørdag er det åpningsseremoni i OL, men den vil ikke fisker Arne Hanssen fra Sortland få noen glede av. Fiskeren bor i flere uker ombord i båten, hvor han ror fra fiskeværet Hovden i Vesterålen mens skreifisket pågår.

På tv-skjermen skjer det ingenting, signalene fra det nye digitale bakkenettet når nemlig ikke ned i havna.

– Det blir lange kvelder, vi kan ikke se noen ting, sier Hanssen.

Det norske folk er invitert til en sportslig folkefest foran TV-skjermene når OL i Vancouver starter, men Hanssen er ikke bedt.

– Jeg synes det er synd, sier fiskeren.

– Kan sette opp parabol ombord

Men, dette kravet møter liten forståelse hos Norges Televisjon som har ansvaret for det digitale bakkenettet.

– De må rett og slett ta i bruk parabol, enten de har den om bord i båten eller setter en parabol på kaia, så kan de strekke en kabel om bord for eksempel, eller flytte båten til et sted der det faktisk er dekning, sier informasjonsansvarlig Anne Karin Augland hos Norges Televisjon.

Må reise hjem

Om bord i sjarken til Arne Hanssen er det kun ”snø” som vises på tv-skjermen. Dersom han skal få med seg OL har han bare et alternativ:

– Da må jeg legge båten i still, og dra hjem for å sette meg å se, avslutter Hanssen.

Hovden i Vesterålen

DÅRLIG DEKNING: Til og med når båtene ligger ved land, er signalet til tv-skjermene ombord dårlig. Her ligger sjarkene på rad ved flyttebrygga på Hovden i Vesterålen.

Foto: Ane Høyem / NRK