Hopp til innhold

Aksjonister ute av glattceller

Medlemmene fra Natur og Ungdom som i går aksjonerte ulovlig mot den lukkede oljekonferansen Sanderstøl, ble onsdag ettermiddag sluppet ut av glattcellene.

AKSJON i Holmenkollen

TI I VARETEKT: Aksjonen mot den lukkede oljekonferansen førte til at ti aksjonister måtte tilbringe natta i kasjotten.

Foto: Natur og ungdom

– Det var ikke så veldig hyggelig, men med det politiske bakteppet som vi har så synes jeg det er greit å vise sin mening om det. Men jeg synes ikke det er veldig greit å sitte 20 timer på glattcelle, sier Ingeborg Steinholt, fylkespolitiker for Rødt i Nordland.

Andre medlemmer fra miljøorganisasjonen Natur og Ungdom har onsdag vært i Holmenkollen for å aksjonere til støtte for de innbrakte aksjonistene, og mot oljekonferansen, der oljelobbyen møtes for å ta avgjørelser om industriens framtid.

Lukket konferanse

Den såkalte Sanderstølen-konferansen er en lukket oljekonferanse, som har blitt arrangert årlig siden 2003. Konferansen pågår i år fra 2.- 4. februar, og samler norsk og internasjonal oljelobby bak lukkede dører i Oslo for å diskutere oljeindustriens framtid. Hverken presse eller organisasjoner får adgang.

Aksjon Sanderstølen

SPERRET VEIEN: Aksjonistene sperret veiene inn til hotellet der konferansen ble holdt.

Foto: Natur og ungdom

Ti aksjonister ble anholdt da de hindret konferansen fra å åpne ved å sperre veiene inn til hotellet, og har tilbrakt natten på glattcelle hos politiet. Blant dem var både leder av Natur og ungdom, Ola Skaalvik Elvevold og fylketingsrepresentant for Rødt i Nordland, Ingeborg Steinholt. Sistnevnte er fra Sandnessjøen og var partiets førstekandidaten under stortingsvalget i fjor.

Steinholt mener saken er så viktig at det forsvarer at hun som politiker deltar i en ulovlig demonstrasjon.

– Natur og Ungdom og flere oljekritiske røster har bedt om å få komme på konferansen for å ytre seg om den politikken de legger opp til, og de har vært nektet å komme inn. Og jeg mener at når oljetoppene sitter og skal bestemme fremtiden for Nordland og for oljefeltene utenfor Nordland, så mener jeg at da må man bruke de midler man har for å kunne si fra, sier Steinholt.

Selv om det er ulovlig?

– Ja, når det er siste utvei mener jeg at det er rett.

I tillegg satt bodøværing Audun Ulvssønn Nyheim og Magnus Hestvik fra Vega i arrest. I alt 17 medlemmer fra Nord-Norge deltok i aksjonen.

Ingeborg Steinholt, Rødt

ARRESTERT: Ingeborg Steinholt fra Rødt aksjonerte i går, og ble brakt inn av politiet.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Vil ha åpenhet

I år blir det avgjort om Lofoten, Vesterålen og Senja blir åpnet for oljevirksomhet. Aksjonistene krever en åpen og offentlig debatt rundt oljeindustrien, som de mener er Norges klimaversting.

– Vi aksjonerer mot den lukkede oljekonferansen fordi vi mener det
er et demokratisk problem at så viktige avgjørelser, som får konsekvenser for klima og miljø, tas bak lukkede dører. Vi som er unge vil ta del i debatten om vår framtid, sa Ola Skaalvik Elvevold, leder i Natur og Ungdom om aksjonen.

Det er usikkert når aksjonistene slipper ut, og de de vil trolig bli bøtelagt for å ha hindret ferdsel og for å ikke ha fjernet seg på politiets anmodning.

Vil ikke være ulydige

Kari Elisabeth Kaski, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, sier at de kun ønsker å få lov til å si sin mening på konferansen.

– Disse aksjonene vil ikke være sivilt ulydige. Vi krever at oljeindustrien og politikerne åpner dørene til denne konferansen, sier Kaski.