Hopp til innhold

Bastesen ber om rettferdighet

- Skulle jeg fanget hvalen i hendene, spør Steinar Bastesen. I 2006 fikk han kun lov å jakte hval, men han fikk ikke lov å ha båt.

Steinar Bastesen vil på Stortinget for tverrpolitisk liste

FISKER OG POLITIKER: Steinar Bastesen ber om rettferdighet.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Vi har jo hele tiden ment at vi har en god sak, og det inntrykket har ikke blitt svekket i dag, sier Bastesens advokat, Trond S. Paulsen.

– Men det er jo dommeren som dømmer, sier både Paulsen og Steinar Bastesen til NRK etter rettsakens første dag i Oslo tingrett. Steinar Bastesen krever erstatning for at han ble utestengt fra fiske ni måneder i 2006.

LES OGSÅ: Krever millioner for tapt inntekt

Sa nei pga mediepress

Det ble ført tre vitner i tingretten i dag, deriblant en saksbehandler fra Fiskeridirektoratet.

Sakens kjerne er at Bastesen mistet adgangen til å fiske etter at han hadde vært to perioder på Stortinget, selv om han først hadde fått tillatelse fra Fiskeridirektoratet.

Ifølge Bastesens advokat forklarte saksbehandleren i retten i dag at det var mediepresset som førte til at de omgjorde sitt vedtak.

– Det viser jo at de ikke var objektive i sin vurdering, sier Bastesen til NRK i etterkant.

– Det er veldig rart at de omgjorde et forvaltningsvedtak på den måten.

- Skulle jeg ta hvalen med hendene?

Bastesen mistet retten til å fiske etter torsk og norsk vårgytende sild. I følge han selv har han hatt en tap på mellom fire og åtte millioner kroner på båten Morild som følge av et vedtak som Fiskeridepartementet senere erkjente var ugyldig.

I intervjuet med NRK i dag sier Bastesen også at han ble fratatt retten til å innføre et brukt fartøy, og siden han allerede hadde sagt fra seg tillatelsen til å bygge ny båt, var det lite han kunne gjøre på havet selv om han beholdt retten til hvalfangst.

– Hva skulle jeg gjøre, ta hvalen med hendene? spør Bastesen.

Ber om rettferdighet

- Min klient ønsker rettferdighet i denne saken, sier Trond S. Paulsen. - Han har et nøkternt krav. Selv om han har mistet store inntekter ved å sitte på Stortinget i stedet for å være aktiv fisker, trenger han jo ikke å ribbes totalt?

– De ribbet meg fullstendig i 2006, sier Bastesen. - Man kan gjerne holde ap med folk, men når man vinner, er det noen som må betale for det.