Hopp til innhold

Nordlys-mysteriet løst?

Husker du den grønne «fallskjermen» som to uavhengige hobbyfotografer i Vesterålen fanget inn på linsa mens de fotograferte nordlyset? Nå går bildene verden rundt og kanskje er mysteriet løst...

Så uidentifisert gjenstand i nordlyset på Andøya

HVA ER DETTE?: Midt i det spektakulære nordlyset som viste seg over store deler av Nord-, og Midt-Norge i forrige uke, tok Per-Arne Mikalsen fra Andenes dette bildet.

Foto: Per-Arne Mikalsen

Historien om de mystiske «fallskjermene» på Andøya fant tirsdag denne uka veien nettstedet til Discovery Channel, Discovery News . Tidligere har bildet vært publisert på Spaceweather.com Northern Lights Gallery , som drives av NASA.

I dag har Per-Arne Mikalsen, som tok bildet blitt intervjuet av den britiske avisen Daily Mail om det oppsiktsvekkende bildet.

– Jeg har fått over 50 mailer fra folk over hele verden, og det finnes mange ulike teorier på hva «fallskjermen» kan være. Noen tror det kan være meteorer, mens andre tror det kan være gasser i atmosfæren. Men også UFO-teorien er lansert, forteller Per-Arne Mikalsen, som er ingeniør ved Andøya Rakettskytefelt .

Håper på svar

Så uidentifisert gjenstand i nordlyset

Anett Steinvåg Mikalsen fanget også opp den grønne fallskjermen.

Foto: Anett Steinvåg Mikalsen

– Hva tror du selv da?

– Jeg har ingen anelse, dette er ikke mitt fagområde. Men jeg håper at mysteriet blir løst, sier han.

Han har lest artikkelen til astrofysiker og skribent Ian O'Neill på nettiden til Discovery Channel, hvor fysikeren prøver å finne svaret på hvorfor Andøy-mannen og Anett Steinvåg Mikalsen fra Bleik fant det samme grønne, fallskjermlignende objektet på nordlysbildene sine.

– Ikke refleks i objektivet

«På ett av Per-Arne Mikalsens bilder var det et objekt som ikke kunne identifiseres. I utgangspunktet kunne man lett avfeie med en refleks i objektivet eller en flekk på kameralinsa, men ved en nærmere kikk blir det klart at løsningen ikke er så enkel», skriver O'Neill i artikkelen.

Og han får støtte både fra førsteamanuensis Truls Lynne Hansen ved Nordlysobservatoriet ved Universitetet i Tromsø.

– Ja, det kan utelukkes, sier Lynne Hansen til NRK. I alle sine år som nordlysforsker har han aldri sett eller hørt om noe lignende.

Satellitt?

Mystisk nordlys

REFLEKS FRA GATELYS? Senirforsker Pål Brekke er ikke bort fra at lyset kan være gjenskinn fra en gatelykt.

Foto: Per-Arne Mikalsen (Privat)

– Objektet er grønt og må derfor komme fra nordlyset selv. Jeg tror det vi ser er en kraftig lysrefleks fra et eller annet sted i rommet. Det mest nærliggende er en satellitt, som godt kan befinne seg 1000 kilometer fra nordlyset. På samme måte som vi kan se flash når sollys treffer speilflaten på satellitter, kan det samme skje med lyset fra kraftig nordlys, forklarer Lynne Hansen.

– Det er viktig å understreke at det ikke er selve satellitten vi ser gå gjennom nordlyset, legger han til.

Han tror at fenomenet kan være vanskelig å få øye på med det blotte øye.

– Og det kan være forklaringen på at fotografene ikke så fenomenet før de studerte bildene i etterkant, sier Lynne Hansen.

Heller ikke seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter er fremmed for satellitt-teorien.

Refleks fra gatelys?

– Teorien om reflekser fra såkalte Iridium-satellitter har vært lansert. Dette er kommunikasjonssatellitter som går i bane svært høyt i atmosfæren, opp mot 750 kilometer. Nordlyset befinner seg mellom 90 og 250 kilometer i atmosfæren. Derfor tviler jeg på at det kan dreie seg om reflekser fra disse satelittene. Men det kan være andre satellitter, som går i lavere bane, sier Brekke.

Han har ingen klar teori på hva «fallskjermen» kan være.

– Nei det er vanskelig å si. Jeg ser heller ikke bort fra at det kan dreie seg om en refleksjon fra et kraftig gatelys. Et sterkt gatelys kan skinne inn i linsa nedenfra, sier Brekke.

Er lyset sterkt nok?

Ian O' Neill selv kjøper ikke helt teorien om satellittene.

På Discovery sin nettside spør han om nordlyset virkelig er sterkt nok til å kunne gi gjenskinn fra en satellitt, og igjen vises som et glimt i nordlyset. Og deretter skape et fallskjerm-formet lysglimt?

Hva mener du? Diskuter her!