Hopp til innhold

Meteorologene tar selvkritikk

Meteorologene varslet ekstremvær og advarte folk mot å gå ut. Men «Ask» ble en dvask affære og nå kommer kritikken.

Uværet Ask på Sortland

STERK VIND: Vinden ble sterkere i Lofoten og Vesterålen utover ettermiddagen og kvelden

Foto: Ane Høyem / NRK

På forhånd var det varslet at ekstremværet Treffer halve Norge , fra Trøndelag og nordover. Men det «farlige» uværet ble langt svakere enn meterologene hadde forutsett, og skadene ble minimale.

Frykter ulv, ulv

En av dem som er kritisk til meteorologene er ordfører Kjell-Børge Freiberg (Frp) i Hadsel kommune i Nordland

De burde vært mere nyanserte. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å melde været, men meteorologene bør jobbe for at presisjonsnivået blir bedre, sier Freiberg til NRK.

Tar selvkritikk

Meteorolog Bård Fjukstad ved Meteorologisk institutt innrømmer at det var stor usikkerhet 48 timer før.

– Da vi meldte ekstremvarselet første gang på søndag, var vi såpass usikre på nedslagsfeltet at vi valgte å gå bredt ut - det vil si hele den nordlige landsdelen. I ettertid ser jeg at vi burde vært mer presise. Vinden ble heller ikke så sterk som først varslet, det ble ett hakk under, konstaterer Fjukstad.

Avhengige av tillit

Freiberg

KRITISK TIL VARSLENE: Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg.

I Hadsel i Vesterålen hadde ordføreren og resten av kommunen forberedt seg grundig på uværet som skulle komme, blant annet i forhold til strømbrudd.

Nå frykter Freiberg at upresise og oppblåste ekstremvarsel skal svekke folks tillit - og dermed skape farlige situasjoner i fremtiden.

– Faren er at neste gang det kommer et varsel trekker folk på skuldrene. De husker hva som skjedde da «Ask» ble meldt - og tenker at det ikke er ikke så farlig, sier Freiberg.

Men meteorolog Bård Fjukstad sier at de er fullstendig klar over problemet.

– Vi prøver å legge lista høyt. Det skal være farlig vær før vi går ut med ekstremværvarsel. Vi prøver ikke å ta i for hardt, men varsle det vi mener vi har grunnlag for å tro skal komme, sier Fjukstad.

Han sier at Meteorologisk institutt nå vil ta en gjennomgang av det som skjedde. De har bedt om tilbakemeldinger fra offisielle samarbeidspartnere.

– Vi prøver å lære noe hver gang. Vi skal også se om vi kan få til et system som prøver å avgrense områdene vi tror det vil treffe, på en bedre måte enn det ble gjort denne gangen.

Blåste mest på Andøya

Stormen Ask hadde onsdag herjet fra seg i den nordlige delen av landet. Målinger viste at det blåste aller kraftigst på Andøya i Nordland.
På Andøya ble det når stormen sto på som verst målt en middelvind på 31,4 meter per sekund. Når man har en middelvind i løpet av ti minutter på mer enn 28,5 meter per sekund, tilsvarer det sterk storm.

Ask: Kraftigste vindkast

Kraftigste vindkast

Andøya, Trolltinden

44,4

Myken

32,3

Makkaur fyr

32,0

Kråkenes

31,8

Vardø Lufthavn

31,3

Vardø Radio

31,3

Værøy heliport

30,6

Hellingvær

30,1

Ask: Kraftigste 10 minutters middelvind

Kraftigste 10 minutters middelvind

Andøya, Trolltinden

31,4

Hasvik - Sluskfjellet

27,2

Makkaur fyr

26,3

Vardø Lufthavn

25,8

Myken

25,6

Kråkenes

25,3

Helligvær

25,1