Hopp til innhold

Innkaller til reinmøte

Fylkesmannen i Nordland innkaller alle berørte parter til et møte om reinpåkjørslene på Saltfjellet.

Delt rein Togskinner

71 rein er påkjørt av toget på Saltfjellet den siste tida

Foto: Knut Rindahl / NRK

Hensikten med møtet er å finne en løsning på hvordan reinen på Saltfjellet skal bli trygge for toget.

- Vi synes det er bekymringsfullt med alle dyrepåkjørslene på Saltfjellet. Derfor har vi innkalt alle berørte parter for å gripe fatt i situasjonen, sier fylkesmann Hill-Marta Solberg i en pressemelding.

71 påkjørte rein

I løpet av den siste tiden er det rapportert om 71 påkjørte dyr mellom Bodø og Dunderland. Av disse er ti påkjørt i det vernede området, hvor det er søkt om å sette opp et gjerde. Fylkesmannen var positiv til jernbaneverkets søknad om å få sette opp gjerde her, men vedtaket ble påklagd av andre. Dermed ble saken sendt til direktoratet for naturforvaltning.

Hill-Marta Solberg

Hill-Marta Solberg, fylkesmann i Nordland vil møte partene for å finne en løsning.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Fylkesmannen har ønsket å finne en løsning på problematikken, og har allerede 8 desember invitert jernbaneverket til et møte, opplyser Solberg.

Nødvendig med møte

I og med at det er mange berørte parter og at disse har tilgang til ulike virkemidler, har Fylkesmannen i Nordland funnet det nødvendig å ta et samordningsansvar. Dermed er Jernbaneverket Region Nord, Saltfjellet reinbeitedistrikt, Mattilsynet i Nordland, Reindriftsforvaltningen Nordland, Statens vegvesen region nord, Saltdal kommune og Statskog SF innkalt til møte 4. februar.

- Det er viktig å samle alle parter i ett rom, slik at vi sammen kan finne fram til kortsiktige og langsiktige løsninger, presiserer Solberg i pressemeldingen.