Hopp til innhold

Se opp for flygende juletrær

Et dårlig festet juletre kan skape farlige situasjoner i trafikken, advarer forsikringsselskap.

Juletrefesting

TJORES FAST: Juletreet skal festes godt, og med toppen fremover. Knut Karlsen gjør ingen feil.

Foto: Ingrid Danielsen

Nær halvparten av oss frykter å bli truffet av last fra andre biler i trafikken. Det svarer 46 prosent av de spurte i TrygVestas bilistundersøkelse.

Juletreprosjektil

– Løse gjenstander i bilen kan få fatale konsekvenser selv i svært lav fart hvis du må bråbremse. Hvert år blir mange skadet på grunn av last på avveie. Dette er ulykker der helt uskyldige trafikanter rammes av andres uvitenhet eller slurv, sier Ketil Voll, leder for bilskadeoppgjør i TrygVesta.

I disse dager risikerer du å bli truffet av et juletreprosjektil, om det går riktig galt.

Fest treet med toppen fremover

– Et dårlig festet juletre på biltaket fortsetter med voldsom kraft hvis bilen kolliderer, sier Ketil Voll, som anbefaler å laste juletreet med toppen fremover.

- Juletretoppen er bøyelig, i motsetning til den kraftige stammen, forklarer han.

Kontroller utført av politi og vegvesen viser at det er både yrkessjåfører og privatbilister blant dem som tar snarveier når de laster bil eller tilhenger. Ketil Voll tror mange ikke er klar over hvilken risiko de utsetter seg selv og andre for.

- Det skjer dessverre av og til svært alvorlige ulykker der liv går tapt, sier Voll. Han peker på at det er føreren av bilen som har ansvaret for at bilens last er forsvarlig og forskriftsmessig sikret.

Guttas oppgave

Knut Karlsen og sønnen Robin Saksenvik Karlsen er ute på sin årlige juletrehandel i dag. Og edelgranen ble forsvarlig og godt festet på toppen av biltaket.

– Det kan jo oppstå farlige situasjoner i trafikken dersom det løsner og treffer noen andre. Det ville jo også vært utrolig flaut, sier Karlsen. Og strammer tauet rundt trestammen enda litt til.

I familien Saksenvik Karlsen er det gutta som har ansvaret for å handle inn juletreet.

– En hyggelig tradisjon, syns både far og sønn.

Og når treet er kommet i hus, vil mor stå for pyntingen.

– Nå er min jobb gjort, konstaterer Karlsen.

– I hvertfall til det blir tid for å hive det ut igjen.