Hopp til innhold

Glemmer aldri dødsbrannen

Lensmann Morten Hole glemmer aldri den 30.desember 2001.

Lensmann Morten Hole

TRAGISK BRANN: Lensmann Morten Hole etterforsket døsdbrannen i Narvik i romjula 2001, og de gamle avisutklippene gir dystre minner om brannen der tre ungdommers uforsiktig omgan med sprit og åpen varme omkom.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Det var en ufattelig tragedie. Tre unge gutter i alderen 17 til 20 år omkom, og en jente på 17 år ble hardt skadet i brann på Kvitsandøra i Narvik, forteller den erfarne politimannen.

Branntragedie i Narvik

– Ungdommen hadde samlet seg i en kjellerleilighet for å feste, og der ble spiriten de hadde med seg antent etter lek med alkohol og åpen varme. Brannen var så eksplosjonsartet at bare ei jente med nød og neppe klarte å komme seg ut av flammehavet, husker lensmann Evenes, Tjeldsund og Skånland, Morten Hole. Han ledet etterforskningen etter dødsbrannen.

Sjekk røykvarslere

Svein Sommerseth

Branninspektør ved Ofoten Brann IKS, Svein Sommerseth.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Det brenner oftere i jula enn ellers, og det har sammenheng med at folk bruker mer åpen flamme, som stearinlys og nå i senere tid også levende lys som juletrebelysning, forteller branninspektør ved Ofoten Brann IKS, Svein Sommerseth.

Branninspektøren har noen gode råd til oss nå ved inngangen til julefeiringen.

– Sjekk at røykvarsleren har et batteri som fungerer og at det er satt skikkelig i varsleren. Forlat aldri et rom med levende lys tent, og slukk juletre, julestjerne og adventsstaken når du går til sengs eller når du forlater huset eller leiligheten, sier Sommerseth.

Les også: Har du sjekket røykvarsleren?

Dyster statistikk

Brann i omsorgsbolig

DØDSBRANN PÅ LEKNES: Kvinnen som omkom i en brann i februar 2009 bodde i en omsorgsbolig på Leknes.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Jula er en tradisjonsrik tid, men dessverre er det ikke alle tradisjonene som er like hyggelige. Det er nemlig flere boligbranner i desember, og i jula er vi spesielt utsatt for fare. Og det skjer ofte på grunn av uforsiktighet.

Ved inngangen til desember i år har 54 mennesker i Norge omkommet i branner. Fire var barn under 16 år, 17 var kvinner og 33 menn. Brannstatistikken er dyster, og erfaringsmessig er det ekstra mange branner i dagene mellom lille julaften og første nyttårsdag.

Det har vært to dødsbranner i Nordland i år. I februar omkom en 58 år gammel mann i en ulmebrann på Grubhei i Rana. En uke senere døde en kvinne i 70-årene da det begynte å brenne i leiligheten hennes på Leknes.

Les også: Kvinne omkom i brann

Les også: Ble funnet på golvet

Fest med måte

Lensmann Morten Hole

MINNES TRAGISK BRANN: Lensmann Morten Hole med avisene etter brannen i 2001.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Lensmann Morten Hole vil ikke legge noen demper på julestemningen til folk, men han gjør seg sine tanker spesielt etter branntragedien i romjula for åtte år siden i Narvik.

– Det er lite som skal til før en fest snus fra glede til tragedie. En skal ikke ta fra ungdommen gleden ved å ta seg en fest, men de skal ha i bakhodet at det er kort vei fra å ha en fin kveld til å våkne opp neste dag og kanskje være delaktig i en tragedie som setter spor for resten av livet, sier Hole.