Hopp til innhold

- Kvalkjøttet må opp og fram

Kvalfangerene i Norge sliter med å få solgt kjøttet. Årsaken er dårlig markedsføring, mener fangstnæringa.

Vågehvalen inn over rekka

KVALKJØTT TIL BESVÆR: Kvalfangerne sliter med å få solgt kjøttet. De mener markedsføringa er for dårlig, og nå vil de etablere et eget salgslag.

Foto: Olavsen A/S

Kvalfangerne er ikke fornøyd med markedsføringa av kjøttet. Markedsrådet for hval svarer at de har for lite penger til markedsføring.

Felles markedsføring med laks

Bjørn Hugo Bendiksen, formann Norges småkvalfangarlag

Rolf Hugo Bendiksen, formann i Norges småkvalfangarlag.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

For hvert kilo kjøtt som leveres går det ei krone til markedsføring. I år har disse pengene blitt brukt til ei felles markedsføring av kvalkjøtt og laks. Det reagerer fangerne på:

- Vi ser jo gjerne at kval markedsføres alene. Vi har lite oppmerksomhet når det gjelder markedsføring, og når vi gjør et stunt vil vi gjerne være alene på banen, sier formann i Norges småkvalfangarlag, Bjørn Hugo Bendiksen.

Vanskelig marked å konkurrere på

Lise Mangseth, leder Markedsrådet for hval

Lise Mangseth, leder i Markedsrådet for hval.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

Når kvalen blir skutt skal den ut på et marked det er vanskelig å konkurrere på. Markedsrådet for hval sier ei felles markedsføring med laks har vært avgjørende for å ha hatt råd til å drive med den virksomheten de gjør:

- Avgiften som kommer inn er jo per omsatt kilo. Og vi så ganske tidlig at det kom til å bli en begrensa fangst i forhold til det kjøperne hadde signalisert. Så det å gamble med å sprenge budsjettene sine er ikke særlig lurt. Derfor gikk vi ut for å finne samarbeidspartnere, sier leder i Markedsrådet for hval, Lise Mangseth.

Vil ha eget salgslag for kvalkjøtt

Norges småkvalfangarlag på sin side ønsker å etbalere et salgslag for kvalkjøtt for å få mer avsetning av kjøttet på det norske markedet:

- Vi tror det kan være veien å gå. For vi er ei lita næring, og med mange frambydere inn mot matvarekjedene blir hver enkelt veldig små, sier kvalfangstleder Bjørn Hugo Bendiksen.

I dag ble årsmøtet i Norges småkvalfangarlag avslutta i Svolvær, og der hadde fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen med seg neste års kvote. 1200 dyr kan kvalfangerne skyte i 2010. Utfordringa for fangerne blir å få tatt mest mulig av den rekordstore vågekvalkvoten.

LES OGSÅ: Krisestemning hos hvalfangerne