Hopp til innhold

Uvettig bruk av laserpenn

Tre ganger den siste uka har fly under innseiling til Bodø Lufthavn blitt blendet av lys fra laserpekere. Nå blir misbruken av laserpekere anmeldt.

Laserstråler

Illustrasjonsbilde: Laserstråler kan lyse langt avgårde, og treffe fly.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / REUTERS

Dersom den uvettige bruken av laserpenner fortsetter er det bare er et spørsmål om tid før det vil skje en ulykke. Det mener sikkerhetssjef Eirik Strøm ved Bodø Lufhavn. Han frykter det verste.

Les også:

– I ytterste konsekvens så får vi et flyhavari, eller ei avbrutt landing eller takeoff.

Tre piloter blendet

Sikkerhetssjefen ved Bodø Lufthavn er bekymret. To ganger denne uka og en gang for ei drøy uke siden har piloter blitt blendet av laserpekere når de skulle lande. Laserpekerne kan lyse flere kilometer og blende piloter fullstendig.

– Og da mister de nattsynet og ser verken instrumenter eller de andre hjelplemidlene de er avhengige av for å få flyet på bakken, sier Eirik Strøm.

Bør forbys

Totalt har over 60 fly blitt blendet av laserpekere i Norge i år. Den økte bruken gjør at Bodø lufthavn fra nå av vil politianmelde samtlige hendelser fra nå av. Fører en laserpeker til ei ulykke, risikerer gjerningspersonen 21 års fengsel. Politiadvokat Bjarte Walla mener kraftige laserpekere bør forbys.

Dette er en laserpenn

Slik ser en laserpenn ut og den kan enhver kjøpe. men ikke alle er klar over hvor farlig bruken av den er.

Foto: Statens Strålevern

– Politiet har vanskelig for å se hvilken bruk de fleste skal ha av penner med så kraftig lysstyrke. Ei laserpenn med kraftig lysstyrke er ikke noe leketøy. Lyses det mot en person vil denne veldig lett kunne få permanente synsskader, sier Walla.

Statens strålevern om laserpekere

Store konsekvenser

Ifølge sikkerhetssjef Eirik Strøm ved Bodl Lufthavn kan ikke situasjonen fortsette slik den er i dag.

– Det kan få sånne fatale konsekvenser som et flyhavari, og da er vi nødt til å innføre noen tiltak som gjør at folk slutter å belyse fly.

Også tidligere er piloter blitt blendet ved Bodø Lufthavn.