Hopp til innhold

Sjeldent naturfenomen på Helgeland

Den er over en meter og kan være norges lengste. Det store spørsmålet er om den er ekte.

Drppstein

NATURFENOMEN: Dryppsteinen i grotta på Sør Helgeland er over en meter lang.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Jan Oddvar Nilsen har gjort et sjeldent funn på et hemmelig sted på Sør-Helgeland, langt utenfor allfarvei. For etter å ha undersøkt et titalls grotter kom en dryppstein på over en meter til syne, rett foran ham.

Dryppstein

MANGE FARGER: Fargespekteret i steinen er omfattende.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

- Jeg ble helt paff, og tok flere skritt tilbake for å unngå å komme borti fenomenet. En dryppstein er veldig sårbar, det føltes helt fenomenalt å få se denne. Legg merke til fargene her i utskillingene, utrolig vakkert, men ned mot tuppen har den ren hvit kalk. Det gjør at steinen gir fra seg et helt spesielt lys, sier hobbygeolog Jan Oddvar Nilsen.

Ekte eller uekte?

Med over en meter i lengde er dryppsteinen på Sør Helgeland trolig den lengste i landet vårt. Men det er likevel usikkert om dryppsteinen er ekte.

- Av bildene å bedømme kan det vise seg at den har tynne røtter i seg. Og da er den i så fall ikke ekte. Den ser veldig porøs og tjukk ut, og har ikke den klassiske istappformen som ekte dryppsteiner har. Jeg har en mistanke om at det er trerøtter inni her, sier professor Stein Erik Lauritzen ved Geologisk Institutt i Bergen til NRK Nordland.

Dryppstein

UBERØRT: Grotta der dryppsteinen ble funnet virker å være uberørt av mennesker.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Lauritzen mener dryppsteinen må undersøkes nærmere før man vet om den er ekte. Han er liekvel imponert over størrelsen. - Hvis dryppsteinen viser seg å være ekte, at den ikke har røtter i seg, så er denne steinen svært imponerende. Og da kan den være mer enn tusen år gammel, sier Lauritzen.

Ingen turistgrotte

Den hemmelige grotta på Sør Helgeland vil ikke bli åpnet for turisme av frykt for at dryppsteinen skal gå i stykker eller forsvinne. I den samme grotta har hobbygeolog Jan Oddvar Nilsen registrert et 40-talls andre dryppsteiner.

Dryppstein

INGEN TURISTGROTTE: Hit kommer ingen turister, konstaterer hobbygeolog Jan Oddvar Nilsen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

- De fleste vil få se steinen gjennom bilder og film. For ingen utenforstående får komme hit. Dette er ingen turistgrotte, sier Jan Oddvar Nilsen, som ikke er snaurere enn at han sammenligner steinen med edelt metall. - Dette er som en OL-medalje, sier Nilsen.