Hopp til innhold

Jaget luksusjegere ned fra fjellet

Med to helikoptere og et telt på 23 kvadratmeter, strømaggregat, 250 liter drivstoff og dusj slo de to norske luksusjegerne leir i de svenske Kiruna-fjellene.

Norske luksusjegere jaget fra Kiruna-fjellene

LYKKELIG I SVERIGE - SÅ LENGE DET VARTE: Norske jegere er ikke som andre jegere - det er ihvertfall inntrykket til Länsstyrelsen i Norrbotten.

Foto: Roland Saitzkoff

Svenske jaktmyndigheter trodde ikke sine egne øyne da de etter et anonymt tips slo til mot leiren til de to norske jegerne, skriver Fremover. De to nordmennene i 40-årene hadde med seg så mye utstyr at de trengte to helikoptre til å frakte alt opp på fjellet.

Blant annet hadde de med to telt på til sammen 23 kvadratmeter, strømaggregat, 250 liter drivstoff og dusj.


Trodde teltet var reingjeterbolig

Viltforvalter Roland Saitzkoff i Länsstyrelsen i Norrbotten

Viltforvalter Roland Saitzkoff i Länsstyrelsen i Norrbotten.

Viltforvalter Roland Saitzkoff i Länsstyrelsen i Norrbotten legger ikke skjul på at synet av den norske teltleiren er det mest spesielle han har opplevd som jaktkontrollør.

– Vi ankom leiren i helikopter fra Kiruna og på avstand så teltet ut som en reinvokterbolig. Da vi kom nærmere så vi at "stugan" hadde barduner, forteller Saitzkoff til NRK Nordland.

- Ikke vanlige jegere

I leiren fant kontrollørene to jegere og tre hunder. I tillegg til luksusteltet hadde nordmennene satt opp et mattelt og et strømaggregat. Teltet var utstyrt med dusj og ventilator i taket.

– For to personer er dette ganske uvanlig. Hadde det vært ti personer kunne jeg forstått det. Men et telt på 23 kvadratmeter på to mann - da snakker vi ikke om vanlige jegere, konstaterer Saitzkoff.

Jaget ned fra fjellet

Norske jegere jaget fra Kirunafjellene

TELT PÅ 23 KVADRAT: - På avstand så teltet ut som en reinvokterbolig, forteller den svenske viltforvalteren som kontrollerte leiren.

Foto: Roland Zaitskoff

Og selv om jegerne hadde lovlig jaktkort og bare hadde rukket å skyte fire ryper fikk de marsjordre av de svenske jaktmyndighetene.

– I følge svenske regler kan ikke telt som brukes i forbindelse med jakt være større enn til sammen 18 kvardratmeter. I tillegg er det ikke lov å oppholde seg på samme sted i mer enn fire netter. Da vi slo til var jegerne der på femte døgnet, sier viltforvalteren.

Dermed fikk det som skulle være en hyggelig jakttur i den vakre nordsvenske fjellheimen en kjedelig avslutning for de norske rypejegerne.

Les også: Norsk politimann plaffet ned 269 svenske ryper

Ikke bare ble jaktkortene inndratt. I tillegg risikerer jegerne jaktforbud i Sverige i fem år.

Største teltet i Sverige?

Bare en gang tidligere har svenske myndigheter måtte gripe inn fordi jaktteltet var for stort.

– Det var i Jämtland i 2005, den gang var det svenske jegere. Men det teltet var ikke så stort som dette, sier Saitzkoff.

– Som fulle sydenturister

Nordmenn som bryter reglene for jakt i utlandet, ødelegger ryktet til norske jegere, mener informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskeforbund.

– Dette er uheldig. Vi ser dessverre at noen jegere oppfører seg som fulle sydenturister på tidlig 70-talls charterturer. Mange tar for seg slik man ikke ville gjort hjemme når de krysser grensa til nabolandet. Slik oppførsel setter alle norske jegere i et dårlig lys, sier Farstad.


Se video: Hadde større telt enn ”hoteltet” til Brødrene Dahl.