Hopp til innhold

Kutt i ruter og høyere priser

Ny miljøavgift på diesel vil presse billettprisene i været og føre til rutekutt i Nordland for ferger og hurtigbåter. Det frykter samferdselsråd Sonja Steen.

Snarveien
Foto: Alrik Velsvik / NRK

 

Det kan bli langt dyrere å reise med båt og ferger til neste år.

Regjeringen skal innføre en ny miljøavgift på alle diesel-drevne transportmidler.

Kutt og økte priser

Avgiften kan bety kutt i ruter og høyere billlettpriser, sier fylkesråd for Samferdsel i Nordland Sonja Steen.

- Alle brukere av ferger og hurtigbåter vil jo merke det. Dette er dramatisk for Nordland, og vil påføre fylker som har hurtibåter og ferger store ektrautgifter, sier hun.

I Gøteborgavtalen har Norge forpliktet seg til å få ned utslippene av nitrogenoksid NOX i eksos og forbrenningsmotorer innen 2010. For å nå målet om utslippsreduksjon vurderer finansdepartementet å innføre avgifter på opp til 50 kroner per kilo NOX.

- Med de beregninger vi har gjort til nå ligger det an til å bli merkostnader på rundt 40 millioner på hurtigbåttrafikken, og ca. 20 millioner på fergetrafikken. Og det kommer på toppen av de 20 millioner i ekstra vi har fått i ekstra driftskostnader dette året. Det er umulig å ta inn mellom 60-80 milioner kroner på billettsalg, sier hun.

Staten må avhjelpe

Stortingsrepresentant for KRF, Jahn Sahl, mener staten må kompensere utgiftene dersom avgiften innføres.

- Det er dramatiske tall, med relativt dramatiske konsekvenser.Min reaksjon er at staten er nødt til å kompensere for noen av de utgiftene man påfører fylkeskommunen, oppfordrer han.