Hopp til innhold

Sauen får gå i fred

Rekordlave tapstall til rovdyr i fylket i sommer.

Sauer på beite

FORHOLDSVIS TRYGT: Sauer på beite.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Ikke på mange år har beitedyra i Nordland hatt en roligere sommer enn i år.

Statens naturoppsyn melder om rekordlave tapstall på beitene så langt.

Det skjer på tross av mye rovdyr i fylket, forteller rovviltansvarlig i naturoppsynet Vegar Pedersen. - Per 1. september har vi hatt en forholdsvis rolig sommer på kadaverfronten.

Bjørnen holder seg unna

Vegar Pedersen i Statens Naturoppsyn kan konstarere at beitedyra i fylket stort sett har fått gått i fred sålangt i sommer.

Sau revet ihjel av bjørn i Grane

UTRYGT I GRANE: Sau etter ublidt møte med bjørn.

Foto: Einar Olaus Borgfjelldal

For pr 1. september viser tallene en kraftig nedgang i registerte sau tatt av rovdyr. Og særlig bjørnen har holdt seg unna beitedyra.

Det er kun registrert tap til bjørn i Grane og Hattfjelldal.

Det er observert bjørn i Salten i vår, men der har det gått veldig rolig for seg, og har ikke vært tap til bjørn, sier Vegar Pedersen.

Jerven holder seg i skinnet

Også jerven har holdt seg i skinnet i sommer, og det på tross av mange flere registerte ynglinger av jerv i år enn tidligere.

Vegar Pedersen

FØLGER MED: Vegar Pedersen i SNO.

Foto: Statens Naturoppsyn

- Det er vanskelig med jerven å forutse eksakt hva som spiller inn. Nå har vi meldt inn 11 ynglinger til overvåkingsprogrammet, mens vi kun hadde 7 registrerte ynglinger de to siste årene.

Så langt er det kun enkelte bønder i Ballangen og Meløy som har vært plaget av jerv i sommer. De er pålagt å ta ned dyra av beite tidligere enn normalt. Nå venter Vegar Pedersen i Statens Naturoppsyn spent på hva som skjer i september

- Erfaringen viser at jerven tar mer sau i september, men det har gått bra så langt, vi får håpe at det holder seg, sier Vegar Pedersen.