Hopp til innhold

Bjørnen herjer i saueflokkene

Byråkratene har tatt over forvaltningen av rovdyrene her i landet, mener sauebøndene i Grane. Imens herjer bjørnen i sauflokkene.

Her har Einar Olaus Borgfjelldal fanget inn bjørn på rovdrift i Grane.

Her har Einar Olaus Borgfjelldal fanget inn bjørn på rovdrift i Grane. Bildet er tatt med selvutløser natt til onsdag.

Foto: Einar Olaus Borgfjelldal

Bøndene i Grane og Hattfjelldal fortviler over at bjørnen nok en gang herjer i saueflokkene.
Bare siste uka er det funnet seks sauekadavere i Grane. Bøndene mener byråkratene har tatt over forvaltningen av rovdyrene her i landet og at rovdyrene blir flere for hvert år.

Rett og slett forferdelig

Ronny Haustreis i Grane er en av sauebødene som har mista sau til bjørn i sommer.

- Å gå ut og leite etter kadavre og fnne døde dyr er rett og slett forderdelig, sier Haustreis.

Sau revet ihjel av bjørn i Grane

RESULTATET AV BJØRNENS HERJINGER: Og her er en av de istykkerevne sauene som er funnet de siste dagene i Grane.

Foto: Einar Olaus Borgfjelldal

- Verre en noen gang

Haustreis i Grane sendte drøye 500 sauer ut på beite i vår. En del av dem har han funnet igjen som kadaver - noen av dem beviselig drept av bjørn. Han er usikker på hvor mange sauer han får ned av fjellet til høsten.

- Nå er det blitt så ille at også folk er blitt redde for å møte bjørn når de er på bærtur eller ligende, forteller Haustreis.

Og han synes problemet bare blir stører for hvert år:

- Skadedyra må tas ut fort og effektivt slik at vi kan fortsette med sauehold. Slik det er i dag blir gleda ved det vi gjør mindre, sier Haustreis.

Bjørn i Grane

Bjørnen ved et sauekadaver i Grane natt til i går.

Foto: Einar Olaus Borgfjelldal

- Politikerne maktesløse

I følge fylkesmannens miljøvernavdeling er det mindre funn av sauekadaver tatt av bjørn i år enn på samme tid i fjor i dette området.

- Men det beviser ingenting sier rovdyrpolitisk talsmann i Grane Sau- og geitealslag Pål Ove Vika.

Vika mener at poltikerne er maktesløse og at det er i virkeligheten er byråkratiet som styrer rovdyrpolitikken i landet.

- De opptrer som om de er maktesløse. Vi har Direktoratet for naturforvaltning og miljøverndepartementet: der sitter det rådgivere og andre byråkrater som styrer og trekker i trådene uavhengig av hva politikerne sier. de styrer etter samme lest som tidligere, som går ut på vern og ingetning annet, sier Vika.

Frykter kroken på døra

Jan Sahl

Kristelig Folkepartis førstekandidat i Nordland, Jann Sahl.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Stortinget behandlet i 2004 rovdyrmeldingen, som også stortingsrepresentant Jann Sahl fra Krf stemte for. Men også han mener dagens politkk er feilslått og nå vil han ha en ny rovdyrdebatt i Stortinget.

- Jeg frykter at det går mot slutten for sau og geitenæringen i Nordland, dersom de ikke får ta ut de skadedyrene som de skal ifølge rovdyrmeldingen, sier han.

Jann Sahl legger skylda på forvaltningen:.

- Den klarer ikke å følge opp de vedtakene som Stortinget har gjort. Dette gjelder særlig oppfølginga på bjørnestammen, som har økt voldsomt. Da mener jeg vi må ha en ny runde på Stortinget slik at vi får satt makt bak de vedtakene som er gjort.

Video nsps_upload_2009_8_21_7_40_26_2765.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Bjørn herjer

Tillatelse blir vurdert

Rådgiver Tore Veisetaune hos fylkesmannens miljøvernavdeling, som gir fellingstillatelser, ser ikke bort fra at de kan gi slik tillatelse til Grane.

- Dette er et område hvor politikerne har sagt at det skal være bjørn, så terskelen for å gi fellingstillatelse er høyere. Men vi har hatt skadefelling her tldligere i sommer, så det kan skje igjen, sier Veisetaune.