Hopp til innhold

Lundefugl flykter til byene

Alle ungene er døde og de utsultede og desperate lundeforeldrene trekker inn mot byene for å finne mat.

Lundefugl

BLIR STADIG FÆRRE: I løpet av de siste tiårene har vi sett en tilbakegang i sjøfuglbestandene langs store deler av norskekysten.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Har du sett lundefugl langs land, og på uvante steder i det siste? Du er ikke den eneste. Sjøfuglen klarer nemlig ikke å få tak i mat på åpent hav, og på Røst er alle lundefuglungene døde.

Nå trekker den kjente sjøfuglen inn til byer som Bodø - på jakt etter mat.

- Det ser ikke spesielt lyst ut for lundefuglen langs kysten av Nordland, sier forsker Tycho Anker-Nilsen.

- Situasjonen er dramatisk

Forskeren ved Norsk institutt for naturforskning er Norges fremste ekspert på lundefugl. Han er nå på Røst for å skaffe seg en oversikt over hvordan hekkesesongen har vært for lundefuglen på øya.

- Lundefuglen klarer ikke å skaffe nok mat til seg selv og ungene sine ute på åpent hav og ingen av årets unger har overlevd sesongen så det blir et dårlig år for lundefuglen nok en gang, sier Anker-Nilsen.

Man må tilbake til 2006 for å finne det siste året hvor lunden fikk fram unger på Røst.

- I flere tiår har det gått jevnt nedover. Disse siste årene vil ikke gjøre situasjonen bedre. Bestanden både av krykkje og lunde er bare på en tredjedel av hva den var for 30 år siden.

De voksne i fare

Lundefugl

I en ideell verden skal det se slik ut i lundeura på Røst.

Foto: Robert F. Bukaty / AP

Foreløpig viser det seg at de voksne lundefuglene får tak i nok mat, men Anker-Nilsen frykter at også de snart må gi tapt.

- Frykten er at forholdene skal bli så ille at heller ikke voksenfuglen bukke under. Da vil bestanden reduseres mye raskere. Da kan bestanden reduseres i løpet av sesong eller to, sier Anker-Nilsen.

- Fisket må reduseres

Leder Erling Solvang I Naturvernforbundet Nordland er også svært bekymret for lundefuglen og mener mye fiske ute på havet gjør at sjøfuglen ikke klarer opprettholde bestanden.

- Det som vi er mest bekymret for er sammenhengen mellom overfiske og den reduserte sjøfuglebestanden, sier Solvang.

Det er noe av det forsker Tycho Anker-Nilsen skal finne ut av.

- Fisket påvirker sjøfuglbestandene, men i hvilken grad er det vanskelig å slå fast. Utfordringen er å kunne tallfeste, og skille ut den menneskeskapte faktoren og det som er naturgitt. Vi har dessverre ikke gode nok data på dette foreløpig, men med de forskningsoppleggene som nå er satt i gang har jeg godt håp om at vi skal nå dit, sier forskeren.

Ifølge Naturvernforbundet finnes det bare en løsning på krisa.

- Fisket må reguleres strengere. Hele næringskjeden må ses i sammenheng over år. På kort sikt er det dessverre lite som kan gjøres, sier Solvang.

Trekker til byene

Nå må lundefuglen trekke inn til kysten og menneskene for å finne mat.

- Vi får veldig mange rapporter fra fjern og nær om lunder som er observert i områder hvor de aldri har vært sett før. Dette understreker hvor alvorlig situasjonen er nå, sier Anker-Nilsen.