Hopp til innhold

Måtte vike for fiskebåt

Den første konfrontasjonen utenfor Vesterålen i år er et faktum. Fiskeren mener "Geo Pacific" kom alt for nært.

"Geo Pacific"

Seismikkfartøyet 'Geo Pacific' er i gang med seismiske undersøkelser utenfor Vesterålen.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Rundt klokken sju onsdag morgen måtte seismikkfartøyet "Geo Pacific" avbryte seismikk-skytingen, da skipet kom for nært en fiskebåt.

Fisker Bjørnar Nicolaisen fra Andøy var i gang med fisket, da han ble kalt opp av seismikkfartøyet.

- De nærmet seg mer og mer, og da de var 2 nautiske mil (3,600 meter) unna ropte de meg opp. Vi hadde en dialog, og så ropte de meg opp på nytt og sa de hadde avsluttet skytingen. Jeg lå i fiske, og det ble svart hav etterpå, sier han.

Ifølge den nye havressursloven har fiske forrang på havet, og
seismikkskip må derfor vike. Dette er første gang i sommer at et seismikkfartøy har vært nødt til å vike for fiskere i området utenfor Vesterålen i år.

I fjor ba seismikkskipet Bos Atlantic autolinebåten Seir å forlate fiskeplassen sin mellom Vesterålen og Lofoten. Oljedirektoratet beklaget senere denne hendelsen.

- Ingen provokasjon

Bjørnar Nicolaisen er talsmann for Andøy fiskarlag, og sterk motstander av de seismiske undersøkelsene utenfor Lofoten, Vesterålen og Troms. Han avviser likevel på det sterkeste at han bevisst la seg i veien for "Geo Pacific" for å ødelegge for fartøyet.

- Nei, overhode ikke. Vi er på havet og driver fiske, og det er en lovlig aktivitet. Jeg er innmeldt her på seifiske, og har ligget og fisket sei i natt, sier Nicolaisen.

Bjørnar Nicolaisen

Fisker Bjørnar Nicolaisen

Foto: Helge Lyngmo / NRK

Fiskeren henviste til havressursloven da han ble oppropt av seismikkfartøyet, og opplevde dialogen med mannskapet ombord som god.

- Dialogen var grei. Det er ingenting å si på de fiskerikyndige.

Kom for nært

Nicolaisen er imidlertid svært misfornøyd med at seismikkfartøyet ikke avsluttet seismikkskytingen tidligere, og endret kurs.

- Jeg henviste til havressursloven, og påpekte at det skal legges til grunn et føre-var-prinsipp på grunn av skremmeeffekten, sier han.

Nicolaisen hevder seismikkskipet ikke burde ha vært nærmere enn 18 nautiske mil fra fiskebåten.

- Arbeidet går som planlagt

Pressekontakt i Oljedirektoratet, Eldbjørg Vaage Melberg, sier de foreløpig ikke har hatt noen flere konfrontasjoner med fiskefartøy.

- Det har ikke vært andre hendelser. Men hvis et fiskefartøy ikke vil flytte seg, så må vi vike. Så enkelt er det, sier hun.

I følge Kystvakta var det onsdag formiddag 29 fiskefartøy på fiske utenfor Vesterålen, og det er ventet flere konfrontasjoner etter hvert som seismikkskytingen nærmer seg land.

- Det er en krevende prosess. Vi har startet ytterst ute, og beveger oss østover. Foreløpig går arbeidet som planlagt, sier Melberg.

Seismikkskipet Ocean Explorer er i gang med seismiske undersøkelser utenfor Senja i Troms. Heller ikke her blir det meldt om problemer så langt.