Hopp til innhold

Frykter stengte fiskefelt

Seismikk-fartøyet og fiskebåtene nærmer seg hverandre, og fiskerne frykter stenging av fiskefelt.

Fiskebåter utenfor Vesterålen

Seismikkfartøyet 'Geo Pacific' og fiskebåtene kommer nærmere hverandre i området utenfor Vesterålen.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Oljedirektoratet er inne i sin andre dag med seismikkskyting. Kun et øyekast unna er fisker Agnar Reinholdtsen fra Myre ute i sjarken på fiskefeltet som vanlig for hente fangsten sin. Han føler seg ikke trygg på at han får fortsette på fiskefeltet:

- Vi er bekymra for at de skal finne på noe annet, og stenge området for fiske.

- Hvem da?

- Ja, Helga Pedersen for eksempel. Hun er troende til det. Vi har ikke tiltro til henne i det hele tatt, sier Reinholdtsen.

Agnar Reinholdtsen

Fisker Agnar Reinholdtsen.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK
Jobber i samme område

Mens 100 fiskere har mottatt betaling for å holde seg i land, holder andre fiskere fortsatt koken. Selv om reglene er klare på at seismikk-fartøyet må vike, dersom det forstyrrer fiskefartøy eller bruk som ligger i havet, er Reinholdtsen spent på hvordan dagene blir:

- Så lenge vi opererer her og drifter som vi har gjort, så kommer de ikke til med seismikk-fartøyet. Og det er dette området de virkelig vil skyte på, det området vi ligger på. Skal de komme til, så må jo Helga stenge for fiske her, og det tror vi godt hun kan gjøre også, sier han.

Video nsps_upload_2009_7_1_7_38_6_710.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Frykter stenging

- Grunnløs frykt

Fiskeriminister, Helga Pedersen, forsikrer fiskerene om at fiskefeltene ikke blir stengt:

- Fisket skal ikke stoppes. Det er en grunnløs frykt. Det blir heller ikke stengt fiskefelt. Alle fartøy har vikeplikt for fiskere og fiskebruk som står i sjøen.

Geo Pacific

'Geo Pacific' er i Vesterålen for å skyte seismikk.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Under seismikkskytingen i fjor, ba Oljedirektoratet autolinebåten Seir å forlate et havområde mellom Vesterålen og Lofoten da det oppsto en konftrontasjon. Direktoratet tok senere selvkritikk for denne hendelsen. Helga Pedersen har ikke noen løsning på hvordan de seismiske undersøkelsene skal gjennomføres, dersom det oppstår nye konfrontasjoner.

- Nei, det blir opp til Oljedirektoratet å finne ut hvordan man skal gjennomføre seismikkundersøkelsene, tilpasset fisket, sier Pedersen.

- Kan det bli aktuelt å stanse eller utsette undersøkelsene?

- Jeg kan bare svare på vegne av Fiskeridepartementet. Jeg har tillit til at Oljedirektoratet klarer å gjennomføre de seismiske undersøkelsene på en måte som ikke kommer i konflikt med fiskeriene.