Hopp til innhold

Kreftfare i skolebygg

Det er funnet kreft-fremkallende gass i fem barnehager og skoler i Salten.

Radon (Illustrasjon)

Hver enkelt kommune er lovpålagt å foreta undersøkelser av radon-nivået i bygninger. Flere skoler og barnehager i Salten har høye verdier, som kan være skadelige.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Bare 14 av 44 kommuner i Nordland har undersøkt boliger og offentlige bygg for den kreftfremkallende gassen radon.

Nå har Helse- og miljøtilsyn Salten funnet fem barnehager og skoler i Saltenområdet med høye verdier av radongass.

Blant annet i Kjeldmyrlia barnehage forteller styrer Jill Karin Mardal.

- Det finnes ingen plasser i Bodø kommune hvor det står på noe kart at det er radon-gass her, så det var veldig overasskende.

Kjeldmyrlia er en av barnehagene og skolene i Salten der det er funnet forekomster av den kreftfremkallende gassen radon.

Les også: Slik unngår du radon

Flere tilfeller av høye verdier

Helse- og miljøtilsyn Salten startet i januar en kartlegging av radonforekomster i Salten. Etter å ha fått svar fra ca ti prosent har det dukket opp fem tilfeller med høye verdier av den kreftfremkallende gassen sier overingeniør Trond Mathiassen.

- Kjeldmyrlia barnehage i Bodø, Meløy videregående skole i Meløy og Saltdal videregående skole. Det er de som så langt har radon-nivåer som ligger over tiltaksnivåene, sier han.

Radon siver inn i hus

Radon siver inn i hus fra grunnen bygget står på.

Foto: NRK
Som å røyke daglig

På topp ligger Meløy Videregående skole avdeling Ørnes med et radonnivå som gir samme risiko for lungekreft, som å røyke daglig. Rektor ved Meløy Videregående skole, Torild Nilssen er bekymret.

- Det er klart dette må gjøres noe med, og det fort. For det er helt uakseptabelt at tallet er så høyt, sier Nilssen.

Ifølge Mathiassen er hver enkelt kommune lovpålagt å foreta slike undersøkelser.

Rundt 300 personer årlig får lungekreft pågrunn av radongass. Mathiassen mener det er viktig å få kartlagt hvor det er gass så fort som mulig.

- Det er viktig å få ned radonkonsentrasjonen til de nivåene man forventer at de skal holdes på. Vi kan ikke sitte og vente i all evighet på å få gjennomført de tiltakene som trengs.