Hopp til innhold

Norge på pantetoppen

Siden 1999 har nordmenn blitt verdensmestre i panting. Likevel blir 45 millioner bokser kastet i Norge hvert år.

Panting av aluminiumsboks

Nordmenn har pantet 2,1 milliarder bokser siden 1999. Nå vil Norsk Resirk ha enda flere til å levere boksene sine til resirkulering.

Foto: JOHANSEN, ERIK / SCANPIX

I år fyller panteordningen for drikkevarebokser 10 år. Siden starten har innbyggerne i Nordland pantet hele 103 millioner bokser, noe som har gitt 1,7 millioner kilo aluminium til produksjon av nye bokser.

- Vi kommer veldig godt ut når vi sammenligner oss med andre land i Norden, så vi er veldig fornøyde.

Det sier Administrerende direktør Kjell Olav A. Maldum i Norsk Resirk, som driver panteordningen for gjenvinnbare drikkevarebokser. 91 prosent av alle bokser som selges blir returnert, og alt gjenvinnes.

- Undersøkelser viser at vi panter nokså likt over hele landet, med noen små geografiske forskjeller. Men det er vanskelig å vite i hvilken landsdel folk er flinkest. Da må vi også vite hvor mange bokser som er kjøpt, sier han.

Viktig miljøbidrag

Gjenvinning av bokser krever bare 5 prosent av energien sammenlignet med produksjon av ny aluminium. Det betyr at folk i Nordland alene har spart 24 millioner kilowattimer i løpet av de siste ti årene.

Totalt har nordmenn pantet utrolige 2,1 milliarder bokser. Det har gitt 35 millioner tonn aluminium til produksjon av nye bokser.

- Dette gjør panteordningen til et viktig miljøbidrag, sier Kjell Olav A. Maldum.

Etter ti år med panting tilsvarer energibesparelsen ett års strømforbruk for rundt 25 000 husstander.

Resirk Norge mener det ligger et potensial for frivillige lag og organisasjoner til å tjene penger på å organisere panting av flasker og bokser. I forbindelse med at spilleautomatene ble fjernet i 2007 måtte mange lag finne seg nye måter å tjene penger på.

- Vi ser at det er flere frivillige lag som har blitt flinke til å hente inn bokser og flasker. Her er det en god inntektskilde, sier Maldum.

Fortsetter jakten

Tomgods

Panteordningen for drikkevarebokser fyller ti år i år.

Foto: Nilsen, Anne Torhild / Anne Torhild Nilsen/NRK

I Norge finnes det over 400 ulike drikkevarebokser, og alle som selger slike er forpliktet til å ta dem i retur. Likevel er det mange bokser som ikke pantes.

- Folk er flinke til å pante bokser de har tatt med seg på stranden, eller har stående hjemme. Men om noen har en enkelt sportsdrikk liggende i bilen, så blir den gjerne kastet. Det blir mange bokser når man ser samlet på dette i løpet av ett år i Norge, sier Maldum.

Hvert år blir nesten 45 millioner bokser kastet. Målet er at alle skal pante alt, alltid, derfor fortsetter jakten. Maldum sier noe av det viktigste er å gjøre forbrukere bevisste på det å pante, og han mener reklamekampanjer har hatt ønsket effekt.

- Jada, det har fungert. Vi har truffet hele befolkningen, og det er ingen aldersgrupper som skiller seg ut. Det er også en rutine som gjør at mange føler at de gjør en god innsats, sier han.

- Hvordan skal dere nå målet om at alt blir pantet?

- På to måter. Vi må fortsatt motivere folk, sånn at man ikke kaster den boksen de har i hånda. Det andre er å finne enda flere steder hvor folk kan pante.