Hopp til innhold

Brannsamarbeid opp i røyk

Samarbeidet om brannberedskap mellom Narvik, Tysfjord og Ballangen kommune er i ferd med å ryke.

Brann, brannvesen

BLIR FOR DYRT: Ballangen og Tysfjord misfornøyd med brannsamarbeidet.

Foto: Rainer Prang / NRK

I fjor dannet de tre kommunene Ofoten Brann IKS for å gjøre brannberedskapen bedre og billigere.

Nå vurderer Ballangen og Tysfjord kommune å melde seg ut av samarbeidet fordi de årlige utgiftene er blitt større enn først antatt, og utdannelsen av blant annet røykdykkere har sviktet.

Anne Rita Nicklasson, ordfører i Ballangen

OPPGITT: Anne-Rita Nicklasson.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

- Avtalen var opp mot to millioner kroner, og nå er den nærmere tre millioner, sier ordfører Anne-Rita Nicklasson i Ballangen kommune.

Hun truer nå med å trekke Ballangen ut, dersom ikke styret får ned kostnadene med 10 prosent.

Klare intensjoner

Når brannalarmen går, er det viktig at kvalifiserte brannfolk kan rykke ut for å redde liv og begrense skadene.

Det var nettopp for å få et kvalifisert brannvesen, og billigere drift av branntjenesten, som gjorde at Tysfjord og Ballangen kommune i fjor inngikk samarbeid med Narvik kommune og i felleskap dannet selskapet Ofoten Brann IKS.

Det hele skulle administreres fra Narvik, og ved brannvesenet her skulle det utdannes kvalifiserte deltidsbrannfolk til Tysfjord og Ballangen.

Det har ikke skjedd, sier tilitsvalgt for brannmannskapene i Ballangen, Karl Martin Nilsen.

- Vi synes det er tragisk at røykdykkerutdanningen ikke er kommet igang, det er noe vi virkelig trenger, og det går utover sikkerheten, sier Nilsen.

Stanset utdanning

Både Ballangen og Tysfjord kommune har vurdert å trekke seg fra brann-samarbeidet med Narvik. Etter at de signalene ble gitt har styret i Ofoten Brann IKS valgt å stanse all utdanning av blant annet røykdykkere i Ballangen og Tysfjord, sier styreleder i Ofoten Brann IKS, Håvard Gabrielsen.

- Investeringene ligger nå på is, siden vi har fått det på oss at vi driver for dyrt, sier Gabrielsen til NRK. - Vi venter på en avgjørelse om Ofoten Brann skal bestå eller ikke.

Gabrielsen mener det blir billigere å utdanne røykdykkere gjennom dem.

Har allerede betalt

Ofoten Brann vil at de tre medlemskommunene skal garantere for et lån på 20 millioner kroner, som skal brukes til utdanning av personell og innkjøp av utstyr.

Ordfører i Ballangen, Anne-Rita Nicklasson, opplyser at de allerede har betalt Ofoten Brann IKS for å utdanne brannfolk.

- Hvis pengene administreres bort, er det en feil prioritering som styret gjør. Hadde vi hadde hatt et selvstendig ansvar, hadde vi fått utdannet røykdykkere i en fei.

Ofoten Brann IKS skal ha penger fra sine medlemskommuner for å utdanne røykdykkere ved brannvesenet i Narvik, men slik er det ikke ved Norges Brannskole.

Det forteller direktør ved skolen, Karl Erik Arnesen.

- Selve utdannelsen koster ingenting, og dekkes gjennom DSB. Men de må selv dekke kost og losji.