Hopp til innhold

-Er elbiler framtida i nord?

Høgskolen i Bodø skal i samarbeid med næringslivet finne ut om elbiler er lurt å satse på i nord. Ministeren hadde med seg seks millioner forskningskroner til Bodø i dag.

Statsråd Tora Aasland i Bodø

SLÅR ET SLAG FOR EL-BILEN: Minister for forskning, Tora Aasland, kom til Bodø i dag for å fortelle at det skal forskes på elbiler i nord.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Bodø kan få 70 el-biler og flere ladestasjoner. Høgskolen skal forske på elektrifisering av byen.

I dag kom forskningsmisntier Tora Aasland til Bodø. Hun hadde med seg seks millioner kroner til forskning på miljøvennlig tekonologi i Nord-Norge.

Det mest konkrete prosjektet er forskning på elbilen.

Miljøvennlig transport

-Vi er jo på jakt etter mer miljøvennlig transport. Og elbilene er et spennende forsøk, som hittil ikke har slått helt an, sier Tora Aasland.

Er det spesielt viktig å finne ut om elbilen duger i det harde klimaet og med de lange avstandene vi har i landsdelen?

- Det er det som er så spennende med dette konseptet i Bodø. Her er avstandene lange, og nå skal de se både på folks adferd og om elbilen kan gjøre jobben, sier ministeren.

Og hun legger til:

-Det blir spennende å se hva forskningsmiljøene får til. Og det er ikke bare høgskolen i Bodø, men også Universitetet i Tromsø som skal være med. Og næringslivet. Og Høgskolen i Narvik, om de vil, sier forskningsminister Tora Aasland.

Ministeren kom til Bodø med elbil-penger

FIKK BLOMSTER SOM TAKK: Ministeren fikk blomster fra rektor ved Høgskolen, Pål Pedersen. Selv hadde hun med seg 6 millioner forskningskroner til Bodø i dag.

Foto: Barbro Andersen / NRK

-Artig prosjekt

-Vi har et prosjekt som er ganske artig. I samarbeid med et selskap som heter Moving City skal vi finne ut hva som skal til for å få elektrifiseringen av bilparken til å gå fortere, sier rektor Pål Pedersen ved Høgskolen i Bodø.

Nå skal de finne ut om elbilen duger over lange avstander i Nord-Norge og om folk er interessert i å bruke den.

- Seks millioner er ikke mye penger, men en god start, sier Pedersen.

Resultater om et par år

For Høgskolen i Bodø betyr dagens gave fra regjeringa at de kan starte opp et forskningsprosjekt knyttet til elektrifisering av Bodø. Denne muligheten kan gå rett inn i arbeidet med prosjektet ”Klar for elbil”, der målet er å finne ut om elbilen passer i Bodø. I dette prosjektet skal det blant annet investeres i 70 elbiler og bygges flere ladestasjoner i byen. Flere institusjoner og kommersielle aktører er involvert i dette selskapet.

-Vi håper vi har de første forskningsresultatene ferdige om et par-tre år, sier en fornøyd rektor ved Høgskolen i Bodø.