Hopp til innhold

Utvalg skal gå gjennom drap

Helseminister Bjarne Håkon Hansse (Ap) vil ha et utvalg til å gå gjennom drap begått av psykiatriske pasienter.

Bjarne Håkon Hanssen

HELSEMINISTER: Bjarne Håkon Hanssen har satt sammen et utvalg som skal gjennomgå drap.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Utvalget skal gå gjennom drap som er begått de siste fem årene av mennesker med kjent psykisk lidelse.

På søndag ble tre personer funnet drept i Tromsø. Den sikta 38-åringen er under psykiatrisk behandling og har ikke vært i stand til å avhøres. I desember ble Ann Mari Solås drept av en psykisk syk person i Bodø. I Tysfjord døde en 68-åring etter en slåsskamp. Også den siktede i denne saken skal ha hatt psykiske problemer.

LES OGSÅ: - Såkalt ”normale” dreper flest

LES OGSÅ: -Drapene stigmatiserer psykisk syke

- Etter den tragiske hendelsen i Tromsø reises spørsmålet om hvordan dette kan skje gang på gang. Vi må spørre om vi har organisasjoner og systemer som lærer av slike tragedier, med konsekvens for framtidig praksis.

- Derfor har jeg tatt initiativ til å sette ned et utvalg som skal gjennomgå drap begått av mennesker med kjent psykisk lidelse de siste fem årene, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

LES OGSÅ: - Sikta sa han var fiskeriinspektør

Vurderer permant utvalg

Hanssen vil vurdere om det er behov for et permanent utvalg for framtidige saker.

Utvalget skal bestå av personer fra helsevesen, politi, fengsel, kommune og NAV, i tillegg til brukere og pårørende. Det skal også vurderes å ta med fagpersoner fra de andre nordiske landene. Utvalget skal ledes av Ann-Kristin Olsen. Hun er nå fylkesmann i Vest-Agder og har tidligere vært blant annet sysselmann på Svalbard og politimester i Halden.


- Det er viktig at utvalget ledes av en person med høy integritet og tillit. Jeg er derfor svært glad for at Ann-Kristin Olsen har sagt ja til å lede dette arbeidet, sier Hanssen.