Hopp til innhold

Datteren mobbet ut av skolen

Da den 13 år gamle jenta ble psykisk syk av mobbingen, bestemte kommunen at hun skulle tas ut av skolen.

Annbeth Eilertsen

- Det er ingen rettferdighet i dette. Hvorfor skal datteren min utvises fra skolen når det er hun som er offeret i denne saken? spør jentas mor Annebeth Eilertsen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

- Det er ingen rettferdighet i dette. Hvorfor skal datteren min utvises fra skolen når det er hun som er offeret i denne saken? spør jentas mor Annebeth Eilertsen.

I flere år har jenta blitt utsatt for mobbing fra medelever, forteller moren. Det skal ifølge hun dreie seg om utfrysing og psykisk mobbing, noe som har ført til at jenta har fått store psykiske problemer.

Alvorlig syk

Annbeth Eilertsen

Jenta har fått hjemmeundervisning i flere måneder.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

- Hun er alvorlig syk. Hun har vært hos forskjellige leger, som har skrevet anmodning om at noe må gjøres med situasjonen på skolen, men ingenting skjer, sier jentas mor.

Etter jul fikk moren beskjed via en kontaktlærer om at rektor hadde bestemt at jenta skulle tas ut av skolen. Dette skjedde uten foreldrenes samtykke, og uten at de hadde blitt tatt med på råd.

- Ble ikke tatt med på råd

- Datteren vår ble tatt ut av skolen 29. januar. Dette skjedde uten noen underskrifter eller samtykke fra oss. Skolen ringte ikke hjem til oss for å fortelle om situasjonen, slik at vi kunne samtykke til hva som var best og hvilke tiltak som burde iverksettes. Dette burde vært et samarbeid mellom oss foreldre, rådmannen og rektor. Men sånn som det er nå, vet vi ingenting om hva som skjer eller hva som planlegges, sier moren.

Men rektor Terje Heggheim ved Brønnøysund barne- og ungdomsskole sier jenta ble tatt ut av undervisning i samråd med hjemmet.

Han er ellers sparsom med kommentarer, men bekrefter at jenta har vært ute av skolen i snart to måneder.

Nå frykter moren at datteren skal måtte gå klassetrinn om igjen.

- Dette er et langt lærret å bleke. Hun har mistet nesten to år fagmessig, og det er ikke bare å ta opp igjen på en, to, tre. Kanskje må hun gå en klasse om igjen, sier moren.

Skolen har hele tiden vært orientert om mobbingen, men ingen tiltak har blitt satt i verk. Moren har flere ganger klaget skolen inn for fylkesmannen, men heller ikke det har hjulpet.

- Vi stanger hodet i veggen og er utslitt, sier Annebeth Eilertsen.

- Dyp konflikt

Rektor ved skolen er sparsom med opplysninger om saken, men bekrefter at at det er en dyp konflikt der både foreldre og barn er involvert. Han innrømmer også at skolen kunne ha håndtert saken på en bedre måte, uten at han ønsker å utdype det nærmere.

Nå har jenta sittet hjemme i mer enn to måneder. Moren frykter for hvilke konsekvenser dette får for jentas videre læring. Hun får hjemmeundervisning, men er ifølge familien for syk til å kunne ta inn kunnskap.

- Som forelder er dette forferdelig å være vitne til. Hvorfor setter ikke skolen inn tiltak mot mobberne i stedet? spør moren.

Ifølge henne har ikke skolen gjort noe for å slå ned på mobbingen.

Har vurdert å flytte

Annbeth Eilertsen

- Vi stanger hodet i veggen, og er utslitt, sier jentas mor Annebeth Eilertsen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Hun ser ikke for seg at datteren skal komme tilbake til klassen før det skjer drastiske endinger på skolen. Familien har vurdert å flytte fra hjemstedet på grunn av datterens situasjon.

- Vi har tenkt på det, men det vil være å gi opp. Da lar vi mobberne vinne denne kampen, og det kan vi ikke leve med, sier moren.

- Man føler seg presset ut. Dette går jo ikke, så lenge hun føler hun ikke har noe så fram til. Hun sitter og ser på tv eller på pc-en, og sier hun ikke klarer å legge seg fordi hun ikke har noe å se fram til på morgenen. Det er ikke sånn en unge skal ha det, sier Annebeth Eilertsen.