Hopp til innhold

- Ex-soldater må tas på alvor

Tillitsvalgte i forsvaret frykter for helsetilstanden til tidligere soldater - krever klare tiltak i nytt lovforslag.

Norske soldater i Afghanistan

STADIG TØFFERE TJENESTE: Men hva skjer når de norske soldatene vender hjem?

Foto: Forsvaret / NRK

Stortinget skal nå vedta en ny lov som setter fokus på oppfølgingen av tidligere soldater.

Nestleder i Befalets fellesorganisasjon, Jens B. Jahren, er klar på at regjeringa må komme med tiltak, og ikke flotte ord.

- Vi trenger ikke nok et dokument eller stortingsmelding som bare er full av lovord og festtaler.

Utsetter seg for større risiko

I 2008 tjenestegjorde 1400 personer i utenlandstjeneste og flere i områder med større risiko enn tidligere, noe som fører med seg større psykisk press.

Fagforeningene i forsvaret vil ha konkrete tiltak nå. Stortingsmeldinga om oppfølgingen av personer i utenlandstjeneste kommer snart ,og lovforslaget som skal sikre veteraner oppfølging og rett til erstatning er på høring.

Nestleder i BFO, Jens B. Jahren, sier at samfunnet må ta mer ansvar for disse personene.

- Dette er en kontrakt mellom den enkelte og det norske samfunn som er ganske kraftfull. En soldat som drar på utenlandsoppdrag gir mye av seg selv, i ytterste fall sitt eget liv.

Kun garantert oppfølging ett år

Ett av punktene som er særlig omdiskutert, er punktet om lovfestet oppfølging i ett år. Noe fagforeningene ikke har vært fornøyd med, siden psykiske problemer kan oppstå flere år etterpå.

Oberst og Stabssjef i Forsvarets Sanitet, Jens Henrik Syversen, sier at den nye loven skal sikre samarbeidet mellom forsvar og helsevesen.

- De aller fleste som kommer hjem skal fungere i et sivilt samfunn etterpå. Da er det viktig at de få som får problemer, blir integrert i det.