Hopp til innhold

- Dropp Hamsuns plass

- Vi bør ta hensyn til den eldre generasjon. Derfor blir det helt feil å kalle opp det nye kulturkvartalet i Bodø etter Knut Hamsun, mener historiker.

Forslag til Kulturkvartalet i Bodø

KNUT HAMSUNS PLASS?: Det nye kulturkvartalet i Bodø blir neppe seende slik ut, men kanskje blir det hetende Knut Hamsuns plass?

Førsteamanuensis og historiker Svein Olav Lundestad ved Høgskolen i Bodø mener en plass oppkalt etter Knut Hamsun blir for kontroversielt for Bodø.

Knut Hamsun i sin dikterstue på Nørholm i 1929

Dikteren: Knut Hamsun i sin dikterstue på Nørholm i 1929

Foto: Eier: Nasjonalbiblioteket

- Hamsun var en stor dikter, men var også nazisympatisør. Ved å kalle opp plassen etter han, blir det en hyllest til det også, mener Lundestad, som mener forslaget bør avvises.

Les også: HAMSUN, NEI, TAKK!

Forsoning

Ordfører i Hamarøy, Rolf Steffensen mener at navneforslaget som stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H) lanserer i Avisa Nordland i dag er spennende.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Å kalle kulturkvartalet i Bodø for Knut Hamsuns plass er å ta et sunt oppgjør med fortiden. Ved å gi forfatteren Hamsun den anerkjennelsen, viser vi også at vi forsoner oss med fortiden, sier Steffensen, og sikter til at Hamsun var nazisympatisør.

Rolf Steffensen

-Spennende: Ordfører i Hamarøy, Rolf Steffensen liker navneforslaget.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Høyrepolitiker Ivar Kristiansen er klar i sin tale: Kulturkvartalet bør hete Knut Hamsuns plass.

- Vi burde med stolthet kalle kulturkvartalet for Knut Hamsuns plass, sier Kristiansen, som gjerne fremmer forslaget formelt for Bodø kommune.

Les også: FULL SPLITTELSE OM HAMSUNS PLASS

- Kontroversielt og ekskluderende

Knut Hamsuns sympatier med nazistene under andre verdenskrig gjør fortsatt vondt for mange, og historiker og førsteamanuensis ved Høgskolen i Bodø, Svein Olav Lundestad er derfor negativ til Kristiansens forslag.


- Mange som opplevde krigen vil føle seg ekskludert, og kulturkvartalet skal være for alle, understreker Lundestad.

Ivar Kristiansen forberedt på at utspillet hans vil skape debatt, nettopp på grunn av det Lundestad sier. Men Kristiansen mener vi nå må forsone oss med fortiden.

Ivar Kristiansen

Hamsun-tilhenger: Ivar Kristiansen (H) mener Hamsun fortjener en slik anerkjennelse.

Foto: NRK

Forstår debatten

- Folk må gjerne reagere, og har jeg også forståelse for at noen vil gjøre. Men samtidig mener jeg at dette er noe vi bør legge bak oss, sier Kristiansen.

Det mener også Steffensen i Hamarøy.

- Bodø ble hardt rammet under krigen, Hamsun var nazisympatisør og det skal ikke glemmes. Men kanskje er det nettopp derfor det er så viktig at vi ikke usynliggjør dette, sier Steffensen.

- Problemet er ikke Knut Hamsun og hva han stod for, men at vi ikke greier å gjøre oss ferdige med det. Vi må snakke om han, om hans svik, og alt det som er vanskelig, sier han.

Steffensen får støtte av varaordfører i Bodø, Kristen Hasvoll, som selv vokste opp i et hjem som forbød Hamsun.

- Hamsuns politiske meninger kan ikke være tungtveiende. Dette er et navneforslag på lik linje med alle andre som måtte melde seg, sier Hasvoll.

LES MER OM KNUT HAMSUN

Hun syns det er trist at Hamsuns rolle under krigen skal overskygge det at han er en av landets viktigste forfattere.

Sult eller Pitbull-Terje?

Knut Hamsun

Verdensberømt: Hamsun er en av våre mest berømte forfattere.

Foto: NTB / Scanpix

- Vi leser jo bøkene hans, og vi markedsfører landsdelen i hans navn. Jeg er lei meg for at vi ikke blir ferdig med noe som skjedde for 60 år siden, sier Hasvoll, som heller reiser andre spørsmål ved navneforslaget.

- I den grad vi skal ha en debatt om dette så bør den dreie seg om om Knut Hamsun er tilstrekkelig lokal i Bodø, sier Hasvoll, som godt kunne tenkt seg å kalle kulturkvartalet opp etter forfatteren bak Pitbull-Terje, Endre Lund Eriksen.

...eller Halvdan Sivertsen?

Historiker Lundestad ved Høgskolen mener også at kulturkvartalet må kalles opp etter mer lokale helter.

- Kall plassen for Halvdan Sivertsens plass, foreslår han.

Men ordfører Steffensen i Hamarøy mener at Knut Hamsuns plass er et godt forslag.

- Hamsun hadde jo et forhold til Bodø, og byen nevnes også i noen av bøkene hans.

Høyrepolitiker Ivar Kristiansen mener Hamsuns forfatterskap er så viktig at han fortjener en stor plass i fylkeshovedstaden Bodø.

I utgangspunktet var utspillet et personlig hjertesukk, på bakgrunn av at Kristiansen mener at Bodø er full av fantasiløse stedsnavn.

- Vi kaller områder i byen for kvartalsnummer. Slik burde det ikke være. Nå har vi en mulighet til å gi en stor forfatter en stor plass. Det er helt naturlig at dette drøftes som et mulig navn på det nye kulturkvartalet, sier han.

Hva mener du? Hva bør plassen hete? Diskuter her!