Hopp til innhold

Ekstrautgift for CO2-utslipp

Industribedrift i Rana må betale miljøavgift, mens industrien i EU får frikvoter.

Mo industripark

EKSTRAUTGIFT: Industrien i EU får frikvoter, mens industrien i Rana må betale miljøavgift.

Foto: NRK / NRK

Alt tyder på at norsk industri må belage seg på en ekstraregning fra regjeringen hvis de ønsker å starte ny produksjon som innebærer utslipp av CO2.

I dag legger Energi- og miljøkomiteen frem sin innstilling, hvor de rød-grønne sier ja til en slik ordning. Ordningen vil kun gjelde to bedrifter i landet, blant dem Celsa armeringsstål i Mo i Rana.

Det sier saksordfører Asmund Kristoffersen fra Arbeiderpartiet.

- Slik som Stortinget nå kommer til å bestemme, så betyr det at ny virksomhet ikke får tildelt gratiskvoter av CO2.

- Men EU sin politikk fram til 2012 går jo blant annet på at man skal ha frikvoter også for ny produksjon, hvorfor kan man ikke gjøre det i Norge?

- Det stemmer at det er slik i EU og det har også vært en mulighet for Norge, men det er altså bestemt at den samlede kvotemengde som Norge får lov til å dele ut gratis, skal deles ut til den virksomheten vi har fram til 2008, sier Kristoffersen.

- Burde fulgt EU

Det er investering i ny rense- og produksjonsteknologi, som gjør at Celsa armeringsstål i Rana kan øke produksjonen.

Men i motsetning til sine europeiske konkurrenter som får frikvoter, vil Celsa få sju millioner kroner årlig ekstraregning fra de rød-grønne når innstillingen fra Energi- og miljøkomiteen går gjennom i Stortinget.

Symbolpolitkk, mener Høyres Ivar Kristiansen, som mener Norge burde fulgt EU sitt eksempel. At industrien også er midt inne i finanskrisen gjør ikke saken noe bedre.

- Høyres forslag er den eneste farbare løsningen og er EU-robust, sier Kristiansen.

Ut av Norge

Også Asmund Kristoffersen er bekymret hvis ekstrakostnadene på CO2 utslipp får internasjonale industribedrifter som Celsa til å investere mindre, og vende blikket ut av Norge.

- Det er klart, vi kan ikke konkurrere oss ut av markedet , sier han.

- Men er dette en god sak?

- Det kan tenkes at en kvotereserve hadde i allefall vært enklere å ta gjennom rent politisk, men det er det vanskelig å være sikker på, sier Kristoffersen.