Hopp til innhold

Splittelse i Senterpartiet

Senterpartiveteranen Jon Tørset vil bryte med eget parti som følge av bråket i partiet.

Jon Tørset, Sp

Jon Tørset bryter med Senterpartiet og vil sitte som uavhengig i fylkestinget.

Foto: NRK

Tørset har vært en av to rådsmedlemmer i fylkesrådet fra Senterpartiet. Denne uka brast samarbeidet som følge av store uenigheter.

Jon Tørset sier til NRK Nordland at han nå kan komme til å stille som uavhengig i fylkestinget. Men han skal ikke melde seg ut av partiet.

- Jeg vil ikke tre tilbake til partiets fylkestingsgruppe som Ann-Hege Lervåg leder etter det som har skjedd, sier Tørset.

Det eneste som kan få Tørset til å stille seg bak partiet i fylkestinget, er om Ann-Hege Lervåg blir fjernet som gruppeleder.

Senterpartiets gruppeleder Ann-Hege Lervåg stilte ultimatum til fylkesrådet i forbindelse med budsjettet for 2009. Resultatet ble at Ap, Sv, og Kystpartiet kasta samarbeidspartneren Sp ut av rådet.

Jon Tørset er en av veteranene i Nordland Senterparti. Før han ble rådsmedlem var han fylkesordfører åtte år, samt at han har vært leder for fylkespartiet i tolv år.

Satset høyt, tapte alt

Senterpartiets gruppeleder Ann-Hege Lervåg satset alt på å få gjennom partiets budsjettkrav. I stedet svarte fylkesrådet med å fri til Venstre og KrF . Dermed stod Senterpartiet strippet tilbake uten noen som helst innflytelse.

Bråket i partiet startet lenge før fylkestinget samlet seg i Bodø første desember.

Mens rådsmedlemmene i partiet ville gå inn for budsjettforslaget fra fylkesrådet, gikk fylkestingsgruppa til Senterpartiet mot det og fremmet sitt eget budsjettforslag.

I uka før var det heltisk aktivitet i partiet og fylkespartiet begynte å gå opp i liminga da Johan Petter Røssvoll trakk seg som leder for partiet.

- Jeg har ikke helse til å lede partiet i den situasjonen vi har kommet opp i , sa Røssvoll til NRK Nordland da han trakk seg.

Iløpet av noen uker er partiet splittet på alle hold. Styremedlemmer trakk seg i protest, og i fylkestinget vil det nå sitte representanter fra Senterpartiet som ikke står sammen.