Hopp til innhold

- Gi homofile egen liturgi

- Dette er noe som etterhvert gjelder mange i kirken, og for noen av oss begynner det å bli et samvittighetsspørsmål.

Biskop Tor B. Jørgensen

VIL GI HOMOFILE EGEN LITURGI: - På den måten anerkjennes homofilt samliv, og de homofile blir tatt imot på en verdig og likeverdig måte i kirken, sier biskop i Sør-Hålogland, Tor B.Jørgensen.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Det sier biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen. Han mener det er på tide at Den norske Kirke må vedta en forbønns-liturgi for homofile par som gifter seg.

- Det haster

Fra årsskiftet trer den nye kjønnsnøytrale ekteskapsloven i kraft, men kirken har ikke vedtatt noen liturgi for homofile som inngår ekteskap.

Demonstrasjon mot ekteskapslov

DELTE MENINGER: Mange er imot den nye ekteskapsloven. Bildet er fra en demonstrasjon i forbindelse med at loven ble vedtatt.

Foto: NRK

- Nå haster det med å få på plass en egen liturgi, sier Jørgensen.

Under årets kirkemøte som foregår på Øyer ved Lillehammer denne uka, er det ikke avsatt tid for å diskutere hvordan prestene skal forholde seg til den kjønnsnøytrale loven. I dag finnes det ingen liturgi, og det er opp til den enkelte prest om vedkommende ønsker å gi forbønn.

Verd og likeverd

Jørgensen sier det er viktig at homofile føler at de blir møtt på samme måte som heterofile i kirken, og at de derfor skal ha en egen liturgi.

Trenger vi en kjønnsnøytral ekteskapslov?

SKEIV OG STOLT: Når den nye ekteskapsloven trer i kraft ved nyttår, likestilles homofilt og heterofilt ekteskap.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- På den måten anerkjennes homofilt samliv, og de homofile blir tatt imot på en verdig og likeverdig måte i kirken, sier han.

Selv om homofile formelt likestilles med heterofile i den nye ekteskapsloven som trer i kraft ved nyttår, er meningene i kirken fortsatt delte, sier Jørgensen.

Fortsatt delt syn i Kirken

- Dette er et kontroversielt tema, dessverre. Under fjoråerts kirkemøte fikk vi konstatert at det finnes to syn i kirken, og disse må leve ved siden av hverandre. Det må man bare ha respekt for.

Nå håper Jørgensen at kirkerådet vil ta opp liturgi-spørsmålet, slik at man kan starte arbeidet med å utforme liturgien på Kirkemøtet til neste år.

- Det bør man få til. Og det er heller ikke de store formuleringsendringene som skal til for at også homofile får sin egen liturgi, avslutter Tor B. Jørgensen.