Hopp til innhold

- FrP er et sommerparti

- Ikke overraskende at FrP er størst på begynnelsen av høsten, mener valgforsker.

Meningsmåling august 2008 Nordland

Meningsmåling for Nordland 2008. Feilmargin 0,6-3,4 prosent, størst for de store partiene. Målingen er gjennomført fra 11. – 21. august.

Foto: Montasje / NRK

En fersk meningsmåling fra NRK gjør Fremskrittspartiet til det største partiet i Nordland. Dermed følger nordlendingene trendene fra landet for øvrig, om enn litt forsinket.

Landsmåling august: Fortsatt fremgang for Frp

Dersom tallene for Nordland holder seg vil FrP doble sin representasjon blant fylkets stortingspolitikere.

Valgforsker Toril Aalberg

Valgforsker Toril Aalberg

- Historisk framgang

I løpet av åtte år vil da Fremskrittspartiet hatt en framgang på 20 prosent i fylket.

- Jeg kjenner ikke til noe parti som har gjort et slikt hopp i moderne tid, sier valgforsker Toril Aalberg ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Hun mener partiet nå er i ferd med å etablere seg som et masseparti, en lignende rolle som det Arbeiderpartiet har hatt tidligere.

- Frp sterke om sommeren

NRK meningsmåling viser at FrP-velgerne er fornøyd med partiet, ni av de ti som stemte på partiet i 2005 ville gjort det igjen. For de øvrige partiene er det bare litt over halvparten av nordlendingene som fortsatt er lojale.

- Fremskrittspartiet har alltid vist seg å være sterke på sommeren. Når de andre politikerne tar ferie, er FrP på banen, nærmest alene. Det påvirker nok oppslutningen, sier Aalberg.

Det innrømmer også Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (FrP).

- Det er et par saker som gir oss fremgang. For det første har vi vært veldig synlige for å få ned bensinprisen. Dessuten har vi markert oss i forhold til de mange dødsfallene i trafikken i sommer i Nordland, der regjeringen ikke har bevilget ekstra penger, sier Svendsen.

Valgforsker Bernt Aardal

Valgforsker Bernt Aardal

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Vil benytte stemmeretten

Tidligere har FrP-velgerne blitt sittende på gjerdet under valgene. Dersom man tolker bakgrunnstallene fra NRKs undersøkelse vil velgerne mobiliseres fram mot valget.

Seks av de ti som ikke stemte ved valget i 2005 sier de nå vil benytte stemmeretten i favør av FrP.

- Disse tallene må vi nok ta med en klype salt, for det er stor forskjell mellom å svare på telefon og det å reise til valglokalet i september neste år, mener forskningsleder Bernt Aardal ved institutt for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Både Aardal og Aalberg mener partiet vil få det vanskelig med å opprettholde sin oppslutning fram mot valget.

- Arbeiderpartiet klarer seg overraskende bra på denne målingen, med over 30 prosent oppslutning. Det er over landssnittet på 26 prosent, sier Aardal.