Hopp til innhold

Bjørn utenfor hytta

Det var et uventa syn som møtte hyttebeboerne på lørdag kveld.

Bjørn

Det ble ikke tid til å ta bilde av bjørnen på Skjevlfjellet, da Olsen var mest opptatt av at ungene skulle få se bjørnen. Her er et bilde av en bjørn i Namsskogan familiepark.

Foto: Tor Beisvåg

- Vi satt og så på film, og så skulle jeg reise meg opp for å finne nye stearinlys. Det begynte å bli mørkt, og da jeg reiste meg opp stod han rett utenfor vinduet, sånn cirka 50 meter i fra oss, sier Marianne Olsen fra Saltdal.

Lusket utenfor hytta

Det var lørdag kveld Marianne Olsen og de to barna på 14 år koste seg på hytta som ligger ved Skjevlfjellvatnet, som er på vestsiden av Saltdalen i Saltdal kommune.

Dette er ikke så langt unna et hyttefelt som heter Trollhaugan i Saltdal kommune. Men hytta til Olsen ligger alene til innerst ved et vann. Hun sier det er utrolig at man får se et vilt dyr på så nært hold.

- Jeg var mest opptatt av at ungene skulle få se bjørnen, for det er jo ikke noe som man forventer å få se, selv om man vet at den er i skogen, sier Olsen.

- Han gløttet mot hytta, og registrerte vel at det var folk der, og så la han på sprang oppover en bakke, sier Olsen.

- Bjørnen har sola seg!

- Bjørnen var fin og lysebrun, med lys nakke og rygg. Ungene mente at han hadde sola seg, sier Olsen.

Men hun har lært at det er ungbjørner som gjerne har lysere partier, og at det er ungbjørner som streifer rundt på denne tida.

- Det er jo ungbjørner som streifer, for damene holder seg i nærheten av der de er født, mens ungbjørnene blir jaget derifra. Så det har vel noe med det å gjøre, sier Olsen.

Har sett bjørn før

Det er andre gang at Olsen ser bjørn. Første gangen var ikke så langt unna samme stedet som nå.

- Men det er flere år siden, og da var han langt unna oss, liksom på trygg avstand, sier Olsen.

Og hun er ikke redd for bjørn, selv om den er er i skogen rundt husene.

- Jeg ble egentlig ikke redd, mest overrasket over at han var så nært. Og han er vel like redd for oss som vi er for ham, antageligvis, sier Olsen.

- Heller ikke ungene ble redd, det var mest spennende å få se et vilt dyr på så nært hold.