Hopp til innhold

Fare for fjellreven

Nesten alle fjellrev-valpene på Saltfjellet har forsvunnet på en måned.

Fjellrev-valp på Saltfjellet

Fjellrevbestanden på Saltfjellet går en usikker høst i møte. Mus og lemen er den viktigste næringskilden for fjellreven, og i vår kollapset smågnager-bestanden.

Foto: Knut Rindahl / NRK

For å forhindre at hele fjellrev-kullet på Saltfjellet skulle bukke under, ble det for en måned siden satt i gang et unikt foringsforsøk på et hi med elleve valper.

NETT-TV: Skal redde fjellreven

I vår kollapset smågnager-bestanden, som er den viktigste næringskilden for fjellreven.

Risiko med foring

- Vi risikerer at fjellrev-valpene blir mer sosialisert enn det som er vanlig når vi setter ut foringsautomat. Det sier Carl Nordberg fra fjelltjenesten.

Men det er lite med naturlig mat for fjellreven på Saltfjellet, og reveungene ville gått en sikker død i møte dersom de ikke fikk hjelp fra menneskene.

Carl Nordberg ved siden av forboksene

Carl Nordberg sjekker om reven har forsynt seg av tørrforet. Det er lite smågnagere og tørrforet skal hindre at fjellreven sulter ihjel.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Bare to igjen

NRK er sammen med fjelltjenesten opp til fjellrev-hiet. For en måned siden ble foringsautonaten satt ut og da var det elleve valper. I dag er det bare to igjen.

Bare to av valpene viser seg. De andre kan være inne i hiene fordi de ikke tør å komme ut. Eller de kan være tatt av andre rovdyr som kongeørn, rødrev eller jerv.

Heller ikke foreldrene er å se i nærheten av hiet.

- De voksne dyrene strever nok med å finne mat, og de kommer ikke tilbake før de har mat å ta med til valpene, sier Nordberg.

Fjellreven har tatt godt for seg av foringsautomaten, noe som tydelig viser at det er dårlig tilgang på naturlig mat.

Følger bestanden

Carl Nordberg samler inn reveskit for dna-analyse. Det kan si mye om tilstanden til bestanden på Saltfjellet.

Fjellrevbestanden i Norge er sårbar , og i dag er det bare omlag 30 individer i hele landet. Gjennom flere prosjekt i landet, forsøker man å redde og bygge opp bestanden igjen.