Hopp til innhold

Oversvømmes av katter

Dyrebeskyttelsen i Sandnessjøen krever tvangskastrerinng.

Hjemløse katter på Dyrebeskyttelsens akuttmottak

HJEMLØSE KATTER: Landet flommer over av hjemløse katter.

Foto: Kjetil Rydland

Kattehuset i Sandnessjøen tar i mot eierløse katter fra hele Helgeland til omplassering, men nå er kapasiteten sprengt.

- Vi måtte si nei til ei kattemor med fire unger. Noen kom hjem fra ferie og var fortvilet over at ei katt hadde født kattunger under trappa deres, forteller Veronica Pettersen ved Kattehuset i Sandnessjøen.

- Men hos oss er det inntaksstopp for det er helt fult. Derfor måtte vi henvise til Mattilsynet, og de gjør én ting, de avliver. Det er vodt for oss å si nei.

- Bruk og kast

Nordland og landet forøvrig oversvømmes av søte kattunger som er lett å anskaffe seg, men dessverre også lett å kvitte seg med. Disse husdyrene uten noe hjem får et uverdig liv der de blir enten mislikt eller syntes synd på av omgivelsene rundt dem.

- Hvis vanlige katteeiere blir pålagt å kastere kattene sine vil bestanden gå ned. Og da vil vi kanskje sette mer pris på dem, sier Veronica Pettersen.

- Bare i år blir det født 60 000 kattunger, og det er bare 20 000 som får et hjem. Katter er bruk og kast, vi skaffer oss bare en ny.

- Et menneskeskapt problem

- Er kattesituasjonen på Helgeland ute av kontroll?

- Ja, uten tvil. Det er på tide å gjøre noe

Pettersen vil at kommunene skal gå inn og kastrere løskatter, og pålegge katteeiere å kastrere sine katter. Men dette er et problem vi alle må bidra til for å løse, mener hun.

- Det må samarbeid til. Alle har et ansvar, for katter er et menneskeskapt problem.