Hopp til innhold

Mistet faren som 10-åring

I dag deltok Magda Renfjell sammen med andre pårørende i minnemarkeringen etter Dunderlands-ulykken for 60 år siden.

Minnemarkering

Ved minnestøtten i Dunderlandsdalen var Magda Renfjell (t.h) og andre pårørende for å minnes de 16 omkomne i Dunderlands-ulykken.

Foto: Geir Gisnås

- Jeg forstod raskt at pappa aldri ville komme hjem igjen.

16 personer omkom

Det sier 70 år gamle Magda Renfjell, som i dag mintes sin far, Aksel Renfjell, i minnemarkeringen etter ulykken i Dunderland 5.juli 1948. Han var en av 16 personer som omkom da en buss kjørte utfor veien og havnet i Ranaelva i Dunderlandsdalen.

Det var den sørsamiske delegasjonen fra det aller første landsmøtet i Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL) i Tromsø som var på vei hjem i buss. Med 20 personer ombord punkterte det venstre forhjulet og bussen havnet utfor veikanten. Mange familier ble hardt rammet.

- Forferdelig tøft

Magda Renfjell husker godt julidagen i 1948.

- Det var forferdelig tøft å få beskjeden. Jeg var bare 10 år da det skjedde. Til å begynne med var det umulig for meg å akseptere beskjeden om at pappa aldri ville komme tilbake.

- Heldig

Renfjell forklarer at hennes familie i grunnen klarte seg godt i tiden etter den tragiske ulykken.

- Vi var heldige som hadde mange rein. Vi flyttet til et nytt reindriftsdistrikt og mamma fortsatte med reindriften.

Magda Renfjell

Magda Renfjell holdt tale under minnemarkeringen

Foto: Geir Gisnås

Hun kan fortelle om en stor støtte fra folk i bygda.

- Jeg fikk besøk til stadighet og folk hjalp meg når jeg trengte hjelp til noe i den tunge tiden.

Lokk på vonde minner

I dag var det nøyaktig 60 år siden ulykken skjedde, og dette ble markert ved minnestøtten der ulykken skjedde i Dunderlandsdalen.

- Det var en veldig fin markering og sikkert veldig spesielt for de pårørende, forteller ordfører Kjell Idar Juvik i Hemnes kommune.

- Det ble lagt lokk på vonde minner, og mange led i stille sorg. Dagens tenkning ville nok håndtert dette på en annen og bedre måte, sa ordfører Geir Waage i Rana kommune i sin minnetale.

Holdt tale

Det var ca 30 frammøtte under minnestunden ved ulykkesstedet. Det ble lagt ned flere blomsterkranser ved minnestøtten som ble satt opp i 1950, og Magda Renfjell holdt selv en liten minnetale.

- Markeringen var flott. Det er trivelig å møtes og kunne minnes våre kjære på en fin måte.

- Det er også godt å legge merke til at det samiske folk nå ser ut til å være en nødvendig del av den norske befolkningen, avslutter Renfjell.